Бизнесът заплаши да не плаща за ток

19987
Бизнесът заплаши да не плаща за ток
Снимка: БГНЕС

Проблемите в сектор "Енергетика" нямат край. Поредният - едрият бизнес въстана срещу намерението на ДКЕВР да се увеличи с 2.29 лв. за мегаватчас стойността на мрежовата компонента и над 2 лв. за мегаватчас на началната цена на търговете за електрическа енергия. Тези цени трябва да влязат в сила от 1 юли и на практика трябва да компенсират задържането на цената за битовите потребители на поносимо ниво.

Големите потребители на ток вече изпратиха протестно писмо до институциите, но никой не им обърна внимание. Затова вчера четири организации - Българската стопанска камара, Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на металургичната индустрия и Минно-геоложката камара, излязоха с ново, открито писмо по проблема. Те ще сезират ЕК и Комисията за защита на конкуренцията.

"Няма да плащаме, докато не се вразумят. Трябва да е ясно какво искаме да правим - да произвеждаме и да изнасяме или нещо друго", каза за в. "Сега" Константин Стаменов от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, в която членуват фирми като "Агрополихим", "Актавис", "Златна Панега Цимент", "Стомана Индъстри", "Тракия Глас България" и др. Според колегата му от федерацията Константин Делисивков тежестта от предстоящото намаление на тока за бита с 0.66% ще натовари бизнеса с над 43 милиона лева допълнителни разходи за година.

Компаниите смятат, че новите цени ще доведат до загуба на работни места не само в голямата индустрия, но и при средния и малкия бизнес. В същото време, в противоречие на европейските практики, вече една година електроенергията, която се изнася от България, е по-евтина от тази за вътрешния пазар.

ИПИ: Поскъпването на тока е неизбежно

Ситуацията в сектор „Енергетика“ е много сериозна. Това става ясно от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ). От е...

"Вместо да прилагаме мерки за повишаване износа на наша продукция, чрез износа на електроенергия на преференциални цени стимулираме икономиките на съседните държави и износа на работни места. А експортът на суровини, каквато е и електроенергията, не създава добавена стойност в икономиката на България", се посочва още в отвореното писмо.

Според бизнеса вносът на ток също се възпрепятства, а в определени периоди на съседните пазари има по-евтина електроенергия. "За да не се закриват предприятия, за да се запазят работните места и българската индустрия, с това отворено писмо предупреждаваме, че няма да приемем повишаване на цените на електроенергията и на съпътстващите такси и ще откажем плащания по новопредлаганите цени", пишат организациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика