Борисов обещава мерки за енергетиката, БВА и БФА искат външна намеса

22396
Борисов обещава мерки за енергетиката, БВА и БФА искат външна намеса
Снимка: БГНЕС

Поемаме ангажимент да предложим мерки, с които от една страна да решим моментния ликвиден колапс, а от друга да се стабилизира сектора енергетика в дългосрочен план. Целта ще бъде да се защити интересът на потребителите. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна с представители на Българската ветроергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация.

Борисов изрази сериозни притеснения за състоянието на енергийния сектор. По отношение на независимостта на ДКЕВР Борисов припомни, че в края на мандата на ГЕРБ са били предложени промени в Закона за енергетиката, според които изборът на състава на ДКЕВР да става с мнозинство от 2/3 на народните представители, но не стигна времето на приемането му. Един от първите законопроекти, внесени от ГЕРБ в 42-рото Народно събрание отново беше същият, но беше отхвърлен още на първо четене в пленарна зала от мнозинството на БСП, ДПС и Атака, подчерта Борисов.

Енергетиката се намира в тотална ликвидна криза, предизвикана както от решения на регулатора, така и от недалновидното управление на сектора, каза и бившият енергиен министър Делян Добрев.

Представителите на двете асоциации заявиха, че чрез атаките срещу сектора им ще бъдат унищожени инвестиции за милиарди евро и ще бъдат загубени над 10 хиляди действащи работни места. Освен това ще бъде накърнена репутацията на България като надеждна дестинация за чуждестранни инвестиции за години напред.

И БВА, и БФА определиха паническите действия на правителството в сектора като признание за колапс на българската енергетика. В интерес на потребители, от сектора поискаха спешни мерки чрез преструктуриране и оздравяване на енергийния сектор и формирането на Енергиен борд, в лицето на авторитетни международни финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка и Европейската комисия, които да окажат финансовата и структурна подкрепа. Двата бранша поискаха и назначаването на външен професионален мениджмънт на БЕХ и НЕК, както и гаранции за политическа независимост, безпристрастност и професионализъм на ДКЕВР. От своя страна изразиха готовност за равнопоставен диалог между всички участници в енергийния сектор, който да гарантира спешни мерки за оздравяването на енергийния сектор.

ДКЕВР потвърди, че е възможно да отнеме лицензите на ЕРП-тата

ЕРП-тата не са над закона и ако не се издължат на НЕК до края на деня, едно от нашите възможни действия е да им отнемем лицензите. Това...

В срещата, която се проведе по молба на двете асоциации, участваха още бившият министър на икономиката и енергетиката и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев, водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев, депутатът Ивелина Василева и зам.-председателят на ПГ Красимир Велчев, съобщиха от партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика