Брокери отчитат бум на новото строителство

4005
Брокери отчитат бум на новото строителство
Снимка: Getty Images/Guliver

Стартиралото строителство в България през първите десет месеца на 2021 г. е 5 793 844 кв. м, което е увеличение с 22,57% спрямо същия период на миналата година. Жилищните площи, чието изграждане е започнало, достигат до 4 084 650 кв. м, или с 48,86% повече спрямо януари-октомври 2020 г., показват данни на Националния регистър за строителство и реконструкция в България.

София има най-голям дял от жилищните площи в строеж в страната с 1,8 млн. кв. м, което е увеличение с близо 37% на годишна база. Жилищното строителство в София през десетмесечието на тази година е достигнало нивата от 2008 г., отбеляза Петър Мастиков, главен анализатор на Регистъра. По квартали най-активно в столицата в момента се строи в “Малинова долина” със 191 хил. кв. м, следват “Овча купел” със 145 хил. кв. м и Център със 137 хил. кв. м.

НСИ: София и Пловдив са с най-много разрешителни за строеж на нови жилищни сгради

През третото тримесечие на 2021 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 846 жилищни сгради с 8 877 жилища в тях...

В Пловдив жилищното строителство е нараснало със 188% на годишна база благодарение на стартирането на няколко големи жилищни комплекса в града. Лидер е квартал “Тракия” с 362 хил. кв. м, които са стартирани тази година, следват квартал “Смирненски” с близо 40 хил. кв. м и кв. “Захарна фабрика”, пише в-к. "Труд"

Жилищното строителство във Варна и Бургас отбелязва лек спад спрямо миналата година, въпреки че и в двата морски града продължават да реализират големи обеми от жилищно строителство - над 300 хил. кв. м във Варна и над 180 хил. кв. м в Бургас. Във Варна лидер по ново жилищно строителство е квартал “Възраждане” с 53 хил. кв. м, следван от кв. “Бриз” и централната част на морската столица. В Бургас на челните места са квартал “Изгрев” с 52 хил. кв. м, “Меден рудник” и “Сарафово”.

Браншът очаква през следващата година цените на имотите да са покачат с между 10% и 20%. Някои експерти очакват и до 50% ръст. Една от причините за това е, че заради пандемията търсенето на жилищни имоти нарасна през последните две години. Освен това липсва алтернатива на сигурни инвестиции и това действа като катализатор за увеличаване и на цените и на интереса към сделките. А когато липсва предлагане, а търсенето е завишено - цените растат. Не на последно място поскъпването на материалите ще увеличи цените, а страхът от инфлация, кара хората да търсят спасение за спестяванията си в покупка на имоти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com