БСК: Държавата иска да подчини земеделските организации

1553
БСК: Държавата иска да подчини земеделските организации
Снимка: Getty Images / Guliver

Аграрното министерство се опитва да подчини браншновите организации в земеделието и да ги превърне в удобни за властта. Това гласи позиция на Българската стопанска камара (БСК), разпространена до медиите.

„Чрез проекта на Закон за браншовите организации на земеделски производители и преработватели на земеделска продукция се създават условия за администриране, отчетност, контрол и подчиняване на браншовите организации в сектор земеделие на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). По този начин от независими, доброволни сдружения те се превръщат в удобни за властта квази структури на гражданското общество“, пишат от БСК.

БСК: Прогресивното подоходно облагане няма да намали бедността

„Намаляването на бедността и икономическото неравенство не може да бъде постигнато с фокусиране върху едностранчиви инструменти...

Според становището предложените законодателни текстове са в противоречие с конституционния принцип за свобода на сдружаване, международните актове, по които България е страна, както и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

„Изчерпателно изброеният списък от браншове, в които е допустимо да се осъществява сдружаване, ограничава свободата на избор и е грубо вмешателство от страна на публичните власти в решенията на независими неправителствени организации“, се казва в позицията на БСК. Според камарата, предпоставки за установяване на определен вид контрол от страна на администрацията върху браншовите организации създава и задължението за вписване в регистър към МЗХ, чийто смисъл остава неясен, а администрирането му е свързано с разходи за министерството.

За какви още неоправдани нововъведения алармира БСК прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика