БСК: Въвеждането на нови ограничения от днес за утре е необосновано

4041
БСК: Въвеждането на нови ограничения от днес за утре е необосновано
Снимка: iStock

Българската стопанска камара (БСК) изпрати писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в което изясни позицията на членуващите в нея браншови организации от сектора на туризма, ресторантьорството, фитнес и СПА дейности, култура, търговия, конгресна и изложбена дейност. Писмото е по повод предложените от държавния здравен инспектор Ангел Кунчев нови ограничителни мерки в страната.

Според членовете на организацията мерките следва да бъдат добре обосновани от гледна точка на тяхната ефективност, недискриминиращи и съпроводени със съответните компенсации за нанесените икономически вреди.

Според БСК до момента не са представени данни за ефекта от действалите в предишни периоди мерки, вкл. върху заболеваемостта, хоспитализациите, смъртността, личния и колективния имунитет. Нещо повече, липсва и анализ за ефекта от подобни мерки в международната практика, вкл. за отражението на ваксинацията, носенето на маски, локдауните и др. върху здравния статус на населението. "Без подобен анализ въвеждането на каквито и да било мерки е принципно необосновано и с недоказан ефект. Единствено доказан е негативният икономически ефект", се казва в писмото.

Същевременно поставянето на условие за процент ваксинирани работници и/или клиенти е дискриминационно по своята същност, посочват още от организацията.

"Предложението за 100% запазване на дейността при 100% ваксиниран персонал означава работодателите да се явят в ролята на принуждаващи своите работници и служители да извършат действие, решението за което е тяхно лично право. Не на последно място, стои въпросът доколко е законосъобразно и морално да се изисква от клиентите информация за техния здравословен статус."

БСК: 100 млн. лева от Европа няма да стигнат безвъзмездно до бизнеса

100 млн. лева, които трябваше да се ползват безвъзмездно от бизнеса за оборотен капитал по инициативата на Европейската комисия REACT-E...

Също така бизнесът не е бил подпомаган адекватно при предишни мерки, заявяват от БСК.

"Свидетели сме на това как през 2020 г. бяха необходими повече от 6 месеца след избухването на пандемията, за да бъдат формулирани механизми за подкрепа на бизнеса, а после още най-малко 6 месеца, за да заработят ефективно въпросните механизми. Към днешна дата хиляди икономически оператори продължават да изпитват затруднения от предходните периоди на затваряне, а сега в спешен порядък им се съобщава, че отново трябва да затворят."

От организацията настояват да бъдат оповестени ясни механизми за компенсация на засегнатите бизнеси, както и да се представи на общественото внимание анализ и оценка на ефективността на прилаганите до момента противоепидемични мерки преди да се пристъпи към нови ограничения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика