БСП: ЕРП-тата лъжат. ГЕРБ: Резерви няма, дълговете растат

35277
БСП: ЕРП-тата лъжат. ГЕРБ: Резерви няма, дълговете растат
Снимка: БГНЕС

Ако имаш да получаваш някакви задължения, не можеш да си ги прихващаш на база твои такива. Трябва да се спазва Закона за енергетиката – ДКЕВР следва да определи процедура и да се реши проблема, а не да се решава като на пазара, посочи червеният депутат Таско Ерменков.

Задълженията възникнаха от отмяната на такса пренос и трябва да бъдат възстановени, но законът в този случай не се спазва, добави червеният депутат. А колегата му Борислав Гуцанов беше категоричен, че ЕРП-тата дължат и лъжат, а не НЕК.

Цената на тока все някога ще се промени, казва Орешарски

ДКЕВР ще реши за цената на тока, а евентуалните добавки за пенсионерите не са предизборен ход – те следват програмата на правител...

Абсолютно несъгласие изрази бившият енергиен министър Делян Добрев, който обвини Гуцанов в „говорене на глупости”. С цената на тока не се прави социална политика – 300 хил. души имат нужда от социални помощи и за тях трябва да се помага, ако ще си говорим за социална политика, посочи той.

Дълговете в енергетиката си растат, в периода между 2007 - 2009 година НЕК затъва здраво – има нарастване на дълговете само към БЕХ със 160%, посочи бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” и депутат от ГЕРБ Валентин Николов в сутрешния блок на bTV. Логично е ЕРП-тата да търсят начин да си вземат парите, особно след като кредитният рейтинг на НЕК беше свален от BB- на B+, при това с негативна перспектива, посочи Николов.

В момента с действията си ЕРП-тата вкарват НЕК в допълнителна спирала на задлъжнялост, тъй като компанията не може да плаща на производителите на ток и те не могат да купуват гориво. Не може проблемите да бъдат решавани само в полза на едните, посочи Тасков.

Най-големият проблем идва заради намаляването на цената с тока с 5% и това щяло да бъде компенсирано с приходите от продажба на квотите за вредни емисии. Кой експерт го измисли това – редица експерт, като професор Атанас Тасев, казаха, че това не е възможно. И сега се вижда, каза Николов.

НЕК внесе жалби срещу трите ЕРП-та

Националната електрическа компания (НЕК) е подала жалби срещу трите ЕРП-та – ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про за прихващане и неплащане на д...

Неохотно Ерменков се съгласи с тезата, но посочи, че действията на ЕРП-тата могат да се тълкуват и като заплаха за националната сигурност. Точно това е един от аргументите да се отнеме лиценз на електроразпределитено дружество по закона.

На въпрос ще се промени ли цената на тока след евроризборите, Николов посочи, че пари няма и сегашното положение не може да се задържи. Той посочи като вариант да се вдигне цената на такса пренос за износа, която беше свалена от икономическия министър Драгомир Стойнев. Ерменков обаче каза, че още имало резерви в енергетиката.

В студиото на Нова телевизия червеният депутат Борислав Гуцанов беше доста по-оптимистично настроен – пари ще се намерят. А бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че национализация не може да има – при процедура ще започне управление от синдик, а това е далеч от одържавяване, каза Добрев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика