Бюджет 2015 мина без проблем на ниво комисии

21657
Бюджет 2015 мина без проблем на ниво комисии
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2015 беше одобрен от 3 комисии в Народното събрание. Това са - комисиите по бюджет и финанси, социални въпроси и здравеопазване.

Комисията по бюджет и финанси, социалната и здравната комисии към НС одобриха Закона за държавният бюджет, която предвижда дефицит до 3%, икономически растеж от 0.8%, а като равнище на потребителските цени минимална инфлация 0.1% и слабо понижаване на безработицата до 11.7%.

И КНСБ не приема Бюджет 2015 в сегашния му вид

На този етап не приемаме Бюджет 2015 г. в този вид, той е вреден за държавата, а не полезен. Това заяви пред журналисти президентът на ...

При дебатите за приемането на Закона за държавният бюджет, министър Владислав Горанов заяви, че концепцията на управлението е хората сами да решават как да разходват средствата си, затова и данъчната политика ограничава ролята на държавата, информира агенция "Фокус".

Той обясни: "По отношение темата с индустриализацията – как фиска влияе на растежа – не смятаме, че прокламираната идея за пряка държавна намеса е най-доброто решение. По-важното е държавата да остане коректен платец".

Министърът увери, че в Закона за държавния бюджет има текстове, които гарантират самостоятелните бюджети на НЗОК и този на държавното обществено осигуряване. „И в двата е записано, че независимо от приходната им част, държавния бюджет гарантира разходите”, обясни той.

Финансовият министър посочи, че притесненията за актуализацията на НЗОК и корекции през 2015 година, няма да се състоят.

Нови дългове, ново затягане на коланите - предложението за Бюджет 2015*

Консервативна прогноза относно развитието на икономиката на България и заради това ще задлъжнеем с още над 8 млрд. лева - това е основн...

„Оценките и консервативните прогнози дават увереност да смятаме, че няма да се налага актуализация на Закона за държавния бюджет следващата година”, подчерта Горанов.

Междувременно стана ясно, че вероятно утре или в петък министърът на отбраната Николай Ненчев, заедно с председателя и зам.-председателите на комисията по отбрана ще посетят министър-председателя по въпроса за парите за отбрана. Това обяви самият Ненчев след заседанието на комисията по отбрана, на което е бил обсъждан военният бюджет, предаде БГНЕС.

Военният министър заяви, че е поискал и получил пълна подкрепа по отношение на бюджета и реакцията срещу него. На въпрос дали може да гарантира, че няма да има съкращения в армията след днешната среща с парламентарната комисия, Ненчев каза: "Вижте какво, аз като политически лидер съм се подписвал под една управленска програма заедно с ГЕРБ и там съм положил подпис, наравно с г-н Борисов, с г-жа Меглена Кунева, г-н Радан Кънев. И там в една от точките ясно е записано, че няма да намаляваме числеността на българската армия - аз държа на думата си".

БСП няма да подкрепи бюджетите на Здравната каса, Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Държавния бюджет за 2015 година поне по шест причини. Това обяви междувременно депутатът от БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по трите бюджета в съвместно заседание на три парламентарни комисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com