Бунтът на Пригожин ще струва милиарди долари, руският бюджет е в окаяно състояние

3662
Бунтът на Пригожин ще струва милиарди долари, руският бюджет е в окаяно състояние
Снимка: Колаж/Actualno.com

Прекратеният въоръжен бунт на наемниците от "Вагнер" разкри пропуските във вътрешния фронт на Русия, разклати авторитета на диктатора Владимир Путин и доведе до оттеглянето на хиляди опитни бойци от бойните полета на Украйна.

Отстраняването на последиците от "въстанието" ще струва скъпо, особено предвид предстоящите през март догодина избори в държава с икономика, изтощена от почти 17 месеца война и санкции, пише Bloomberg.

Трети конвой на "Вагнер" е пристигнал в Беларус

Трети конвой на частната военна компания "Вагнер" е пристигнал в Беларус. Той се е насочил към лагера край Осиповичи, съобщи на 17 юли ...

Засилването на мерките за сигурност около Москва, както и допълнителните бюджетни кредити за армията ще изискват извънредни разходи от 1.3 трилиона рубли, или 14 милиарда долара тази година, според оценки на експерти от агенцията. Тези пари ще бъдат извадени от джоба на руските данъкоплатци.

Средствата ще са необходими за увеличаване на броя на служителите в силите за сигурност. Това допълнително ще изостри недостига на работна ръка в икономиката, където според правителствените оценки не достигат 600 000 работници само в индустриалния сектор.

Бунтът на ЧВК "Вагнер", който почти прерасна във военен преврат, воден от Евгений Пригожин, "увеличава фискалния стрес" за правителството и подкопава опитите му да стабилизира публичните финанси, казва Александър Исаков - икономист по въпросите на Русия в Bloomberg Economics.

Федералният бюджет, базиран на допускането, че руският петрол ще струва 70 долара за барел и че "Газпром" ще продължи да изнася значителни количества газ за Европа, вече се пука по шевовете. Според резултатите от първата половина на годината - бюджетът е загубил 47% от приходите от петрол и газ и почти 12% от общите приходи. В същото време разходите са се увеличили с 20%, главно заради секретни бюджетни пера, чийто обем е скочил 10 пъти спрямо миналата година.

Бивш агент на КГБ: Пригожин вероятно вече е убит

Унизителната снимка на Евгений Пригожин, която се завъртя в социалните мрежи тези дни, изобщо не е убедително доказателство, че със соб...

Към 10 юли хазната има дефицит от 3.2 трилиона рубли - с 300 милиарда рубли повече от първоначалния годишен план, пише още изданието.

ОЩЕ: Бюджетният дефицит на Русия за първото тримесечие надхвърля 29 млрд. долара

За да платят допълнителните разходи, властите се готвят да орежат пера като подкрепа за националната икономика или екологията. Според "Ведомости", цитирани от "Медиапул", до 10% от средствата, предназначени за тези цели в бюджета за 2024 г. могат да бъдат съкратени.

Освен това сметката за заплатите на държавните служители ще нарасне, тъй като Кремъл трябва да запази подкрепата на ключов електорат на президентските избори, коментира Исаков. От 2024 г., по нареждане на издирвания от Международния наказателен съд в Хага президент Владимир Путин, минималната заплата трябва да се увеличи с 18.5%, което ще засегне почти 5 милиона души.

Страшни професионалисти!: "Вагнер" вече са инструктори на беларуската армия (ВИДЕО)

Беларус официално потвърди, че наемници от ЧВК "Вагнер", частната армия на Евгений Пригожин, вече са в страната и се изявяват като инст...

"Чувството за несигурност, създадено от бунта на Пригожин, може да принуди Кремъл да изразходва още повече ресурси за купуване на лоялността на хората към системата на Путин", казва Бен Нобъл - професор в University College London.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика