България де факто се отказа от транзитната такса за руския газ

10604
България де факто се отказа от транзитната такса за руския газ
Снимка: Gazprom

България, на практика, се отказва от транзитната такса за руския газ от 20 лв. на мегаватчас, която наложи на 14 октомври. Това се разбра от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев, който на брифинг в петък заедно с Десислава Атанасова и Теменужка Петкова оповести, че ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ са се разбрали за бюджет 2024 и за дерогацията на "Лукойл".

Още: Разбраха се: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС с общи решения за дерогацията, бюджета и кворума (СНИМКИ и ВИДЕО)

Точните думи на Цонев бяха: "Парламентарната група на ГЕРБ представи условие приходите (в бюджет 2024 - бел. ред.) да бъдат по-реалистични, затова те ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа“. Той не даде никакви подробности дали държавата изобщо няма да си търси парите от "Газпром" за транзита на газ през "Турски поток" за Сърбия и Унгария.

Още: Целта на таксата за руския газ и защо Радев изпревари "Газпром"? Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Съмнения още в началото

Още на 23 октомври Делян Пеевски от ДПС загатна, че събирането на извънредната такса се превръща, на практика, в мисия невъзможна. Тогава той обяви, че начинът, по който бе планирано да се събира таксата, би довел до фалит на „Булгартрансгаз“.

„Разбрахме се с министър Василев (Асен Василев), че ще променим закона, така че да се събира таксата от Агенция "Митници". Но ако "Трансгаз" не си получи парите от "Газпром", ще си ги търси Министерството на финансите в лицето на "Митниците" - директно от "Газпром" и руската страна, за да няма риск за българското дружество", заяви Пеевски.

Още: Българската такса за руския газ: Пеевски загатна, че е кауза пердута (ВИДЕО)

Междувременно Унгария и Сърбия атакуваха България за решението за таксата, като Будапеща дори поиска от Европейската комисия да ни накаже. Българското правителство продължаваше да твърди, че наложената такса не нарушава никакви правила на ЕС, а напротив - в унисон е със санкциите срещу Москва за войната в Украйна. Президентът Румен Радев пък обяви, че сезира Конституционния съд за мярката.

Решението за "Булгартрансгаз"

Вчера, на 16 ноември, стана ясно, че таксите върху транзитите на природен газ от Русия, минаващи през България, няма да се плащат от операторите на газопреносната мрежа, а от крайните потребители. Това реши Народното събрание на първо и второ четене. Предложените нови текстове бяха внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Още: НС поправи грешка с транзитната такса за руски газ. Единствен длъжник се оказа "Булгаргаз"

Проблемът бе в това, че вноската трябва да се събира от "Булгартрансгаз", което на свой ред трябваше да си търси парите от "Газпром". Макар че подкрепиха мярката, ГЕРБ и ДПС също предупредиха, че ще се създадат проблеми на "Булгартрансгаз", ако руската компания откаже да плати.

Заради новата такса дружеството бе длъжно да плаща 6 млн. лв. на ден и към момента вече дължи 250 млн. лв на държавата.

Още: Politico: Руските газови игри на България ядосват Европа

Снимка: iStock

Веднага изникнаха следните въпроси:

- Защо „Булгартрансгаз“ няма да събира таксата за транзита на руски природен газ – за да не задлъжнява към държавния бюджет, когато руснаците не плащат, или заради опасения от арбитраж?

- Законовата промяна за „Булгартрансгаз“ и събирането на таксата признание ли е, че не очакваме Русия да плаща таксата?

- Какво става, ако/когато „Газпром“ откаже да плати таксата – спираме ли транзита на газа? Уверени ли сме в това?

- Ако спрем транзита, получателите на газ извън България (Сърбия и Унгария например) ще ни съдят ли? Имаме ли договор за транзит на руски газ, по който страна е Унгария?

- Европейската комисия ще се намеси ли – Унгария е член на ЕС, има ли риск да нарушим Договора за ЕС със спиране на транзита на газ?

Още: Денков за таксата за руския газ: Радев защитава чужди интереси

Атака от Унгария, Сърбия и Северна Македония

Междувременно сръбският министър на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър на Унгария Петер Сиярто обсъдиха днес в Белград въведената от България такса за транзита на руски газ, съобщи "Танюг", цитирана от БТА. Джедович и Сиярто са обсъдили мерките, които могат да вземат, за да бъдат защитени позициите на двете страни.

"Ще се опитаме в разговор с българската страна да преодолеем това предизвикателство," каза Джедович след срещата със Сиярто в Белград. Тя посочи, че ще бъде осигурен алтернативен износ на газ от Азербайджан чрез интерконектора с България, чието изграждане ще приключи до няколко дни. "Всички изпълнители и подизпълнители са на терен. Очакваме газопроводът да заработи до края на ноември", заяви тя.

Унгарският министър каза, че България е страна членка на ЕС, която излага на опасност енергийното снабдяване. "Стъпката на България (таксата за пренос на руски газ - бел. ред.) е неприемлива", твърди той, а сръбската министърка каза, че Белград подкрепя Будапеща по въпроса за доставките на газ.

Според премиера на Северна Македония - Димитър Ковачевски - България е въвела "незаконна" такса за транспортирането на газ за Северна Македония, предаде БГНЕС. Той се зарече да бъдат използвани всички законови възможности за решаване на проблема. На въпроса "дали Сърбия, Северна Македония и Унгария могат да действат заедно, когато става дума за таксата за транспортиране на газ", Ковачевски отговори: "Това е незаконно въведен данък".

Още: Денков: Обсъжда се дали таксата за руския газ да отива в европейския бюджет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика