НС поправи грешка с транзитната такса за руски газ. Единствен длъжник се оказа "Булгартрансгаз"

25111
НС поправи грешка с транзитната такса за руски газ. Единствен длъжник се оказа "Булгартрансгаз"
Снимка: iStock

Таксите върху транзитите на природен газ от Русия, минаващи през България, няма да се плащат от операторите на газопреносната мрежа, а от крайните потребители. Това реши Народното събрание на първо и второ четене.

Предложените нови текстове са внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ)

Припомняме, че без много шум и дискусии българската държава въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лв./мВтч и при сегашните борсови цени на газа представлява около 20% оскъпяване, което е повече от значително в началото на отоплителния сезон. Малко след това президентът Румен Радев обяви, че сезира Конституционния съд за мярката.

Само "Булгартрансгаз" се оказа длъжник

Проблемът е в това, че вноската трябва да се събира от дружеството, което на свой ред трябваше да си търси парите от "Газпром". Макар че подкрепиха мярката, ГЕРБ и ДПС също предупредиха, че ще се създадат проблеми на "Булгартрансгаз", ако руската компания откаже да плати - защото българската компания трябва да намери парите отнякъде. Още: Politico: Руските газови игри на България ядосват Европа

Заради новата такса дружеството бе длъжно да плаща 6 млн. лв. на ден и към момента вече дължи 250 млн. лв на държавата. Затова сега и ПП-ДБ предлагат това нормативно уточнение. 

Междувременно, правителствата на Сърбия, Унгария и Северна Македония реагираха остро, защото смятат, че българската мярка ще оскъпи газа, който им доставя „Газпром“ през нашата територия.

Въпреки че България не потребява руски природен газ от две години, страната ни е транзитьор на синьо гориво до Сърбия и Унгария. Всяка година транзитните такси по договор се променят с коефициент на базата на инфлацията и цените на алтернативните горива.

Все още няма позиция на Европейската комисия дали увеличената такса противоречи на правилата на свободната конкуренция.

Дебатът

"Със сега действащата разпоредба в се вменява едно непосилно задължение на нашия преносен оператор, а именно той да събира и да е задълженото лице пред митниците да внася средствата свързани с пренос на природен газ с произход Русия", каза по време на дебатите Жечо Станков от ГЕРБ.

"Нека сметнем 511 000 мегаватчаса по 20 са 10 млн. и нещо на ден и това е твърдият резервиран капацитет, газопреносният оператор ще трябва да вземе с едната ръка от Русия, за да даде на хазната и да даде на Асен Василев, но ако не може да си събере, защото исканията са в разрез с международни договори, то ще продължи да дължи пари, защото е данъчно задължено лице", коментира и Пламена Митова от "Има такъв народ". Още: Целта на таксата за руския газ и защо Радев изпревари "Газпром"? Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

"Като говорите за предателство тук и кой какви интереси защитава, вие не защитавате интересите на България да си събере стотици милиони от такси, вашият енергиен експерт господин Свиленски, вместо да цитира Европейската комисия, това го разбирам защо не става, защото вашата група не разбира английски, вие четете руски източници, ясно е че там тази информация я няма, но ако прочетете официалните данни, господин Свиленски, ще видите, че становището на ЕК към момента е, че България сама трябва да определя тези правила", контрира Искрен Митев от ПП-ДБ.

Драгомир Стойнев от БСП също взе думата. "Дали сте коалиция, некоалиция, сглобка или сте просто един клуб по интереси, който основната му цел е личното облагодетелстване, а не интереса на българските граждани. Законопроектът е необходим, дами и господа, за да се прикрие правната немощ на управляващите, защото вие сътворихте един огромен скандал", каза той. Още: Унгария поиска от ЕК да ни накаже за таксата за руския газ (ВИДЕО)

"Ще проверя коя партия днес как е гласувала, защото с така действащото решение задължаваме всеки ден "Булгартрансгаз" да плаща по 6 млн. лева дневно. Налага се да бъде направена промяна", отговори му Жечо Станков..

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика