България няма да влезе в еврозоната още поне 2 г.

34826
България няма да влезе в еврозоната още поне 2 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес Европейската комисия публикува своя Доклад за конвергенцията за 2014 г., в който се оценява готовността на осем държави от ЕС да се присъединят към единната валута. Напредъкът на тези държави по пътя към приемане на еврото е неравномерен, но Литва вече е изпълнила всички критерии за конвергенция.

Според съобщението на Европейската комисия България не изпълнява всички критерии за приемане на еврото. Поради това положението на страната ни и останалите шест страни-членки, които все още не са в общия паричен съюз, ще бъде оценено отново след две години.

ЕК следи скептицизма в Латвия относно влизането в еврозоната

Властите в Латвия трябва да инициират дискусиите в обществото относно влизането на страната в еврозоната, за да могат гражданите да оце...

България се проваля по критерия „стабилност на валутния курс”. Във валутния механизъм II (ERM II) обменните курсове на държавите от ЕС извън еврозоната са фиксирани спрямо еврото и могат да варират само в определени граници (стандартният диапазон на колебание е ±15% от централния курс), уточняват от Еврокомисията. От там допълват, че освен Литва никоя от останалите кандидати не участва във валутния механизъм II.

Днес стана ясно още, че Комисията предлага Съветът на министрите на ЕС да вземе решение, че балтийската страната може да приеме еврото от 1 януари 2015 г. Окончателно решение предстои да бъде взето през втората половина на юли, след като държавните и правителствените ръководители на ЕС обсъдят въпроса на заседанието на Европейския съвет на 26 и 27 юни и след като Европейският парламент излезе със становище.

 


Румъния дава на заден за еврозоната

Румънският премиер Виктор Понта днес изрази съмнение, че страната му ще влезе в еврозоната през 2015 година, каквито бяха досега амбици...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика