България вероятно скоро ще отиде на съд заради мръсния въздух от Гълъбово

2002
България вероятно скоро ще отиде на съд заради мръсния въздух от Гълъбово
Снимка: Actualno.com

Брюксел: България може да изпълни екоизискванията за ТЕЦ-овете

През месец април се очаква ЕС да приеме нови завишени стандарти, ограничаващи вредните газове на редица индустриални обекти, включителн...

Срещу страната ни има стартирала процедура, заради мръсния въздух. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда Мариела Начева по време на кръгла маса, организирана от КНСБ относно бъдещето на енергетиката у нас.

По думите ѝ става въпрос за въздухът в района на Гълъбово, който е единственият проблемен район в цяла Европа що се отнася до замърсяване със серен диоксид. Според Начева може да се стигне дори до намаляване на мощности при евентуална присъда, тъй като дневните глоби ще са толкова големи, че това производство ще стане нерентабилно. "Страната ни може да бъде осъдена да плати солидни санкции" добави тя.

На дискусията, събрала експерти, представители на държавата и бизнеса, беше обсъдено какви опасности за енергетиката и икономиката ни крият промените в изискванията на Европейския съюз за по-високи прагове на емисиите при големите горивни инсталации и по-конкретно равнищата на серен диоксид и живак, които предстои да бъдат въведени с нов регламент към директива на Съюза. Документът обхваща инсталации с входяща мощност над 50 мегавата. Обхванати са всички видове конвенционални централи, както и индустриални горивни инсталации, използващи конвенционално гориво (въглища, биомаса, торф, течни и газообразни горива, отпадъци). Очаква се документът да бъде гласуван на 28 април тази година от специална комисия, създадена от страните-членки в рамките на чл. 75 на Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността (Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването).

Днес ЕС консумира по-малко енергия, отколкото през 1990 г.

Курсът на Европейския съюз към енергийна ефективност дава видими резултати, но неговата зависимост от вноса на енергоносители остава....

Дискусията беше открита от председателя на синдикатите Пламен Димитров, който обяви, че подготвяните промени представляват голям натиск срещу държавите-членки. "Това ще доведе до абсолютен крах на въгледобива, както и до крах на цялата икономика", категоричен той.

По думите му по-високите правгове на вредни емисии ще доведат до отпадане на между 3 и 5 хил. мегавата базови мощности и може да се достигне до режим на тока за гражданите.  

След него думата взеха експертите от Министерството на околната среда и водите, което е ведомството, което представлява страната ни в преговорите. Според служебният зам.-министър Мариела Начева която обяви, че позицията на страната ни е, че критериите, които предстои да бъдат наложени, са твърде амбициозни за България и трябва да има алтернативни норми, които да бъдат постижими.

От МОСВ хвърлиха и яснота около самия документ, който предстои да бъде приет. "На 28 февруари Съветът на министрите на околната среда подкрепи промените на схемата за търговия с вредни емисии", уточниха те, като по думите им "за" промяната са гласували 19 държави, сред които Франция, Германия, Люксембург, а 9 са  били против. "България беше една от тези 9 държави, останалите бяха Литва, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Кипър, Унгария и Хърватия", каза Силвия Рангелова от Дирекция "Координация по въпросите на ЕС" към министерството на екологията. 

До момента е постигнат само първият етап на приемане на този регламент, като той ще бъде гласуван на 28 април. "Интересното е, че в него няма никаква оценка на въздействието, а нашето виждане е, че такава оценка е нужна", добави Рангелова. 

Криза за ток в България ще има - къде са политическите решения?

В България рядко мислим много далеч в бъдещето, още по-рядко планираме и изобщо не изпълняваме и малкото планове за устойчиво развитие ...

Тук Пламен Димитров се намеси емоционално, като заяви, че не се интересува дали срещу България стои Франция или Англия. "Зад нас стоят 150 хил. души, които ще останат без работа", категоричен беше той. Според ведомството обаче работа на българските евродепутати да привлекат още държави на наша страна по време на обсъжданията на документа.

Колко сериозни инвестиции ще са нужни на ТЕЦ-овете, за да спазят новите изисквания - прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика