Българската икономика изостава значително в дигитализацията

857
Българската икономика изостава значително в дигитализацията
Снимка: БГНЕС

Успяхме да влезем в 16 икономически сектора, да работим с повече от 10 браншови организации и над 100 български предприятия, в които да анализираме възможността и сегашната ситуация с оглед на предизвикателството, наречено дигитална трансформация. Това каза председателят на УС на Българската стопанска камара Добри Митрев по време на заключителна конференция по проект "Готови за дигитална трансформация", осъществен в периода от 1 декември 2021 г. до 30 юни 2023 г. от Българската стопанска камара (БСК), в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси".

По думите му има огромни предизвикателства пред българската икономика и още по-големи пред пазара на труда. Новите технологии изискват нови умения, а понякога и намаляване броя на работната сила, защото в голяма степен те заместват човешкия труд. Но технологиите трябва да бъдат управлявани и това може да се прави само от хора.

"На нас ни се иска при тази трансформация да не оставим хората на улицата, а те да останат част от трудовия процес", заяви Митрев.

Още: Едва 19% от работещите имат дигитална компетентност

Според него демографията в България не дава поводи за голям оптимизъм, че ще има млади хора, които ще влязат в производствения процес и ще са ангажирани с това да добавят стойност. По думите му новите технологии са нещото, което може би ще помогне при липсата на квалифицирани кадри – да останем адекватни на това, което ни предстои.

"На практика тази мярка е част от разработването на обща рамка на дигиталните умения в България, да можем да подготвим работната сила за това, което вече ни се случва – дигиталната трансформация", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова.

Тя си спомни, че когато са започнали работа по тази конкретна мярка преди 2 години, не са имали никакви съмнения колко актуална ще е тя, но никой не си е представял, че ще е десет пъти по-актуална днес.

По думите на ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов това е мащабен проект, обхванал 16 икономически сектора – пъстри и различни, което е породило някои проблеми, тъй като всеки сектор има своята специфика. Проектът е обхванал над 104 предприятия и над 800 респонденти.

"Създадохме стандарти за компетентност, базирани на нашите проучвания и на европейската рамка, валидирахме ги и ги внедрихме в практиката на предприятията. Те касаят 87 ключови за секторите длъжности и професии", сподели Томов.

Той допълни, че в 2 икономически сектора са експериментирали и са създали модели на социално партньорство между бизнеса и синдикатите – млекопреработването и преработката на плодове и зеленчуци.

Също така са разработили, с оглед на валидността на проекта, платформа за оценка на специфични дигитални умения, като са оценили уменията на около 516 заети лица.

Разработили са и електронна платформа за обучението, която съдържа 36 електронни курса в областта на специфични за тези професии и длъжности дигитални умения. През нея са преминали пилотно обучение около 700 човека.

България се нарежда 48-мо място в света по дигитална конкурентоспособност

България се нарежда на 48-мо място в света по дигитална конкурентоспособност за настоящата 2022 година. Това сочи проучването IMD World...

"По отношение на секторните анализи обърнахме особено внимание на предизвикателствата, нивото на технологичното развитие, нивото на дигитализацията, пречките и затрудненията. Приложихме съвременни инструменти, така че тези анализи са изключително ценни за сектора, за предприятията и за институциите", посочи Томов.

"Разработването на електронните инструменти за оценка беше голямо предизвикателство, като се ориентирахме към 2 инструмента. Единият е за самооценка, а вторият стъпва на оценка, като съдържа 2 елемента – оценяване на обща базова компетентност и свободноизбираем от 20 различни компетентности", обясни Томов.

По думите му ситуацията с уменията е, че всеки трети от изследваните лица има посредствено ниво на базови умения. Около 70 на сто от заемащите ключови позиции не покриват изискваното ниво на компетентност. Около 22-30 на сто от изследваните лица покриват ниско ниво на владеене на дигитални умения.

"Българската икономика изостава по отношение на дигитализацията от другите европейски страни. Особено внимание трябва да се обърне и на малките и средните предприятия. Образованието също трябва да се отвори към бъдещето. Работодателите трябва да променят изцяло подхода си в обученията", посочи Томов.

По думите му говорим за Индустрия 4.0, а Индустрия 5.0 чука на вратата. Тя не е алтернатива, а естествено продължение. Няма да изчезнат работни места, ще се появят нови, но с нови качества на умения. Според Томов в Индустрия 5.0 на човека не се гледа като на разход, а на инвестиция за компанията. Той заключи, че бъдещето се решава в настоящето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика