Българската икономика не се е радвала на такъв ръст от 2011 година насам

5012
Българската икономика не се е радвала на такъв ръст от 2011 година насам
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Най-висок ръст от четири години насам на годишна база отчете българската икономика през вторите три месеца на тази година (април – юни). Това стана ясно от експресните данни на НСИ.

Според данните икономическият ни растеж  на годишна база през периода април – юни е 2,2%. Спрямо първото тримесечие пък растежът е 0,4%. Данните сочат, че през април – юни тази година сме „изработили” стоки и услуги на стойност 20,92 млрд. лева при 19,517 млрд. лева през второто тримесечие на миналата година. Крайното потребление пък е на стойност 16,38 млрд. лева. Инвестициите на бизнеса са в размер на 4,7 млрд. лева.

Многото пари в земеделието отидоха при големите зърнопроизводители и ощетиха дребните

За 130 години в българското село и селските райони не е влизала такава крупна сума инвестиции, каквато чрез Общата селскостопанска по...

Съгласно последната прогноза на финансовото министерство, българската икономика ще се разрасне с 1,4% през тази година. Предишната прогноза беше за само 0,8% растеж. Световната банка обаче предвижда 1,1% растеж за страната ни.

Същевременно през второто тримесечие растежът на икономиката на еврозоната се забавя. Той е само 0,3% спрямо първото тримесечие и 1% на годишна база. Това е по-ниско от очаквания ръст от 0,4% по предварителни прогнози. Растежът на целия Европейски съвет е 0,4% спрямо първото тримесечие и 1,6% на годишна база.

Основен двигател си остава германската икономика – 0,4% растеж. За сметка на това френската икономика е в застой. Финландия пък отчита свиване от 0,4%. 

Подробности за картината на българската икономика научете в Expert.bg.

Moody's ни запази рейтинга, със стабилна перспектива

Baaa2 - такъв остава рейтингът на българските държавни облигации според една от трите най-авторитетни кредитни агенции в света в лицето...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика