Български язовир: Ремонт на ремонта, ремонт на аварията

1811
Български язовир: Ремонт на ремонта, ремонт на аварията
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

21% от общо 400 язовира в България, които държавата счита за потенциално опасни, са ремонтирани противозаконно - т.е. без необходимите строителни книжа и контрол. Или иначе казано - говорим за 84 язовира. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес инспектира язовир "Тополово 2" в община Асеновград. Той цитира заключението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е извършила проверка на малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала 500 000 000 лева, пише expert.bg.

Язовир "Тополово 2" се оказва печален пример от тези 84 язовира, за които говори Шишков. Ситуацията е следната - той е ремонтиран след ремонт, само че има авария и сега трябва тя да се оправи. Заради всичко случило се, язовирът е източен, а по него не се работи. Шишков коментира, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 - 2021 г. – без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции.

Министри с пресконференция за незаконни ремонти на язовири

Незаконното строителство на язовори - за това днес ще говорят министрите на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и на ...

"Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонти. Няма надзор на ремонтите, не са правени проверки. Нямаме въвеждане в експлоатация. Липсата на регламент, надзор и контрол води до аварии. За съжаление не знаем дали и други язовири могат да аварират по този начин, защото са без строителни книжа", каза Шишков, цитиран от пресслужбата на МРРБ. Той увери, че аварията на яз. "Тополово 2" ще бъде ремонтирано законно, тъй като от юли 2022 година има разрешение за строеж за отстраняване на аварията.

"Много пъти коментирах проблемите с незаконните ремонти на пътища и язовири. Предложих на Народното събрание текстове, за да можем да ги обявим за търпими и да продължим с дейностите, но хората, които ни вкараха в строителния капан, отказаха да подкрепят законите промени", оплака се Шишков. И допълни, че заради липсата на правна рамка няма как да се завършат незаконно започнатите ремонти. Според него вината е на държавата в периода 2019-2021 г., като тя се явява възложител и изпълнител - т.е. по времето на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме", констатира за пореден път служебният регионален министър.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика