Българският износ нарасна с ¼ през миналата година

1988
Българският износ нарасна с ¼ през миналата година
Снимка: iStock/Guliver

Българският износ нарасна с 24% на годишна база през 2021 година, сочат данните на Националния статистически институт. Въпреки това, страната ни приключва годината с търговски дефицит в размер на 8.75 млрд. лева, за което допринася отчетеното повишение от 27.5% при вноса на стоки и услуги. През миналата 2021 година България е изнесла стоки на обща стойност 67.9 млрд. лева, докато в същото време е внесла продукция за 76.6 млрд. лева.

Отрицателното търговско салдо се дължи почти изцяло на търговията със страните извън Европейския съюз. Само по линията на търговията с Русия, страната ни записва отрицателен баланс в размер на 4.9 млрд. лева или повече от половината от общия търговски дефицит. Причина за това може да се търси в рязкото поскъпване на енергийните доставки през миналата година.

Конкретно през месец декември, българският износ възлиза на 5.94 млрд. лева, което представлява ръст от 32.5% на годишна база. Вносът на стоки и услуги през последния месец на миналата година достига 7.32 млрд. лева, като нараства с 41.1% спрямо същия период на предходната година. Външнотърговското салдо за декември е отрицателно в размер на 1.37 млрд. лева.

Търговия с трети страни

Вносът от Русия скочи с над 50%

Българският внос на стоки от Руската федерация нараства с 52.6% на годишна база към края на месец септември тази година, сочат данните ...

През 2021 година износът на стоки от България за трети страни (тези извън Европейския съюз) се увеличава с 19.6% на годишна база, възлизайки на обща стойност 22.6 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Великобритания, Република Северна Македония, Руската федерация и Украйна, които формират 59.0% от износа за трети страни.

Конкретно през декември 2021 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 15.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.05 млрд. лева.

През 2021 г. при износа на стоки от България за трети страни най-голям ръст в сравнение с 2020 г. е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (37.6%). Спад се наблюдава само в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (8.4%).

Вносът на стоки в България от трети страни през 2021 г. се увеличава с 29.0% в сравнение с 2020 г. и е на стойност 30.36 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.

Конкретно през декември 2021 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства с 42.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.84 млрд. лeвa.

Изнасяме повече за САЩ

Българският износ към САЩ нараства с близо 42% на годишна база за първите единадесет месеца на миналата 2021 година, сочат предварителн...

При вноса на стоки от трети страни през 2021 г. най-голямо увеличение спрямо 2020 г. е отчетено в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (69.7%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (39.0%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (12.4%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през 2021 г. е отрицателно и е в размер на 7.721 млрд. лева.

Търговия с ЕС

Традиционно детайлните данни за търговията на България със страните от Европейския съюз върви месец зад данните за търговията с трети страни.

През периода януари - ноември 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 24.9% спрямо същия период на 2020 г. и е в размер на 41.391 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.0% от износа за държавите - членки на ЕС.

Конкретно през ноември 2021 г. износът за ЕС нараства с 32.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.38 млрд. лева.

Българският износ за Република Северна Македония скача с 46%

Българският износ за Република Северна Македония скача с цели 46% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт....

През периода януари - ноември 2021 г. при износа на стоки от България за ЕС най-голям ръст в сравнение със същия период на 2020 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (113.2%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (76.9%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (15.7%).

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - ноември 2021 г. се увеличава с 25.3% спрямо същия период на 2020 г. и е на стойност 41.83 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.

Конкретно през ноември 2021 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 27.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.51 млрд. лева.

При вноса на стоки от ЕС през периода януари - ноември 2021 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (164.7%). Спад не се наблюдава в нито един от секторите.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода за първите 11 месеца на миналата година е отрицателно и е на стойност 446.3 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика