Българските бензиностанции избързали и вдигнали цената на горивата

19942
Българските бензиностанции избързали и вдигнали цената на горивата
Снимка: Getty Images / Guliver

Скокът на цените на бензина и дизела у нас през последните седмици е презастраховане на търговците, смята Васил Симов, директор на Софийската стокова борса.

"Анализаторите прогнозираха слаб ръст на петрола, а нашите търговци в България малко изненадващо и малко предварително веднага коригираха цените си нагоре. Презастраховат се, защото може да се очаква след нови две седмици или месец цената да бъде още по-висока. Те гледат да не изостанат от пазара", коментира Симов.

През изминалото денонощие горивата отново са поскъпнали

Цените на горивата отново са поели нагоре. Само за денонощие цената на дизела скочи с 11 стотинки. Така литърът вече се продава за 2,25...

Той смята, че поскъпване е трябвало да има, но със закъснение от няколко дни или поне седмици, "а не веднага, когато петролът тръгне нагоре по световните борси, буквално на следващия ден и нашите търговци коригираха цената си".

За Bulgaria On Air той коментира, че това е нормална реакция на българските продавачи на горива на дребно по бензиностанциите, тъй като от началото на февруари започна поскъпването на петрола и на световните борси.

Според Симов прекаленият спад на петрола е огромна изненада за всички и ще дойде момент, когато цената ще се обърне в посока нагоре, каза още Васил Симов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика