Българските военни заводи вече ще са с нов статут

15354
Българските военни заводи вече ще са с нов статут
Снимка: БГНЕС

Военните заводи на България - независимо дали държавни или частни, вече са стратегически обекти на националната сигурност. За целта Министерският съвет (МС) създаде отделен раздел "Икономика" в постановлението за определяне на стратегическите обекти. Последната промяна бе през миналата година, когато бе дописана държавната граница като отговорност на МВР и МО.

В списъка сега попадат ВМЗ-Сопот, "Арсенал" - Казанлък, "Дунарит" - Русе, "Емко" - София, "Оптикс" - София, "Оптикоелектрон груп" - Панагюрище, "Авионамс" - Пловдив, "Аркус" - Лясковец, "Самел-90" - Самоков, "Експал България" - Габрово, и "Черно море" - Варна. Официалните аргументи на правителството да ги включи към компаниите от ВПК са, че "това са административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната", пише в. "Сега".

Община Сопот и ВМЗ постигнаха споразумение за издължаване

Ръководството на Община Сопот лицето на кмета Деян Дойнов и ВМЗ-Сопот постигнаха взаимно изгодно споразумение за погасяване на задълж...

Истинската причина обаче става ясна от друга промяна в постановлението, според която ръководителите на стратегически обекти отговарят за изпълнението на мерките за защитата им. Това изцяло ще промени начина на охрана на заводите от ВПК, тъй като те ще бъдат проверявани и от ДАНС, и от МВР. Голяма част от съществуващите в момента стратегически обекти се пазят от служители на вътрешното министерство.

Новият подход на охрана най-вероятно цели да се сложи край на поредицата от инциденти в заводите, особено във ВМЗ-Сопот. Миналата година станаха няколко инцидента на производствени площадки в завода, но и досега разследващите не са открили виновника. Още тогава се появи версията, че вероятната причина е саботаж. Според Иван Бояджиев, експерт по взривни вещества и боеприпаси, и при двата случая става дума за едно и също. "Още при първия взрив предупредихме, че това не е случайно събитие и че някъде в дълбочина е по-сериозно. А сега вторият взрив вече говори, че съвсем не са случайни инцидентите, говори сериозно за вътрешна намеса, за саботажни действия", коментира Бояджиев пред "Фокус". Разследващите проверяват и тази възможност. "Не изключваме нито една версия. Към момента не можем да кажем, че е имало саботаж, но и не го отхвърляме", заяви тогава главният секретар на МВР Георги Костов. Досега не е ясна и каква е причината за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика