Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола с пореден рязък обрат

18 юни 2024, 08:48 часа • 7185 прочитания

Цените на петрола се понижават в азиатската търговия във вторник, след като регистрираха печалби през предходната сесия, тъй като пазарите останаха предпазливи относно перспективите за растеж на световното търсене на фона на очакванията за по-силни доставки, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент се понижават с 13 цента, или 0,15%, до 84,12 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 16 цента, или 0,20%, до 80,17 долара за барел.

И двата бенчмарка спечелиха около 2% в понеделник, като затвориха до най-високата си стойност от април.

ОЩЕ: Цените на петрола продължават в необичайна посока заради търсенето

„Пазарът на петрол измести фокуса си обратно към основите, които бяха меки от известно време“, казва стратегът за стоки и деривати на Фед Франсиско Бланч в клиентска бележка, добавяйки, че глобалните запаси от суров петрол и съхранението на рафинирани продукти в САЩ и Сингапур, наред с други места, беше по-висока.

Междувременно растежът на търсенето на петрол в световен мащаб се забави до 890 000 барела на ден на годишна база през първото тримесечие, а данните сочат, че ръстът на потреблението вероятно ще се забави допълнително през второто тримесечие, добявя той в бележката.

Снимка: iStock

Производството от петролните рафинерии в Китай се понижи с 1,8% спрямо нивата от същия период на миналата година, сочат данни на статистическото бюро в понеделник, тъй като рафинериите предприеха планирани основни ремонти и маржовете на преработката бяха под натиск от нарастващите разходи за суров петрол.

Пазарите също очакваха допълнителни улики за лихвените проценти и как ще се развие ситуацията с търсенето в САЩ, тъй като няколко представители на Федералния резерв на САЩ ще говорят във вторник.

ОЩЕ: Цените на петрола продължават да се движат в неочаквана посока

Някои анализатори останаха оптимистични относно въздействието върху цената на удължаването на съкращенията на доставките от групата ОПЕК+.

„Последните насоки, предоставени от ОПЕК+, както и тяхната непроменена прогноза за растеж на търсенето от 2,25 млн. барела на ден, са знак за стагнация в растежа на доставките на петрол за 2024 г. и очевиден риск от намаляване на производството през 2025 г.“, казва Патрисио Валдивиесо, вицепрезидент на Rystad Energy и глобален лидер в анализа на търговията със суров петрол.

Снимка: iStock

„При тези условия – и липсата на връзка между перспективите за търсене на ОПЕК+ и всички други агенции – е трудно да останем напълно мечи, когато растежът на глобалното предлагане на петрол изглежда унищожен“, казва той.

Настроенията на инвеститорите се възстановяват, след като ОПЕК+ изненада играчите, като обяви планове да започне увеличаване на производството от началото на октомври.

Хедж фондове и други мениджъри купиха еквивалента на 80 млн. барела в шестте най-важни петролни фючърсни и опционни договора през седмицата, приключила на 11 юни. Покупките обърнаха около 40% от 194 млн. барела, продадени седмицата след обявяването на ОПЕК+.

ОЩЕ: Обрат с цените на петрола след заседанието на Фед

„Скорошните възстановявания на сложните маржове на рафинирането, особено в Европа и Азия, също бяха в подкрепа на пазарите“, казва Нийл Кросби, анализатор на Sparta Commodities.

Маржовете на рафиниране в типична сложна рафинерия в Сингапур са средно 3,60 долара за барел за юни досега, спрямо 2,66 долара за барел през май.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес