Чисто нова корупционна практика за много пари в АПИ: Сигнали

4231
Чисто нова корупционна практика за много пари в АПИ: Сигнали
Снимка: БГНЕС

Корупционна практика, каквато досега не беше съществувала, цъфна в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). При сключени нови договори поддържането на държавните пътища се възлага на предишните изпълнители, защото техните цени са били по-високи. Става въпрос за милиони и ръководството на АПИ е знаело за това. Това се твърди в сигнали, подадени от два консорциума, до комисията по регионална политика в Народното събрание и до регионалния министър.

През декември месец те сключват контракти с Агенцията за поддържане и ремонтни дейности на републиканските пътища в областите Варна и Добрич, част от Североизточния район. Договорите им влизат в сила веднага, но досега нямат нищо възложено за изпълнение. Още: Защо прекратиха пътните поръчки за 4 млрд. лева?

При по-скъпи цени работата се дава и се плаща на фирмите, чиито договори би трябвало да приключат в деня, в който се сключат нови.

Когато проблемът блесна с цялата му острота, последва уволнение. С работата си се раздели шефът на дирекция "Правна" в АПИ. Пред Комисията по регионално развитие в парламента председателят на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов обяснил, че Управителният съвет на АПИ е бил подведен с подписването на договорите за двата района – Северен централен и Североизточен. Поради тази причина била освободена и Десислава Паунова като член на Управителния съвет, която отговаряла за пътното поддържане. Още: Уволнение в АПИ заради нередности по зимното поддържане

Второто обаче няма как да е вярно, тъй като Паунова е в УС на АПИ до 25 януари. Ако беше така, проблемът с възлагането щеше да е решен още тогава, а той е продължил до март месец.

В единия от двата сигнала пише, че на 19 февруари са връчили писмо на АПИ, с което са поискали информация на коя дата да очакват възлагателно писмо, за да започнат да си вършат работата, тъй като договорът им влиза в сила от датата на сключването му. В контрактите на предишните изпълнители пък е изрично упоменато, че изтичат с подписването на нов договор с изпълнител, определен след процедура по ЗОП или до изчерпване на финансовия ресурс по договора - което обстоятелство настъпи по-рано. Още: На изпроводяк: Служебният кабинет раздаде милиарди за пътища по съмнителен начин

"Уведомихме АПИ също, че исканата информация ни е необходима с оглед готовността ни за ангажиране на заявения от нас технически и експертен ресурс за изпълнение на договорните ни задължения по поддържане и ремонтни дейности на републиканските пътища на територията на Североизточен район, за ОПУ Добрич. До момента исканата от АПИ информация не ни е предоставена, нито ни е изпратено възлагателно писмо по договора, въпреки че в качеството си на изпълнител сме привели в готовност целия заявен от АПИ технически, материален и експертен ресурс за изпълнение на поръчката, като същият е на разположение по пунктовете", пише в сигнала на ДЗЗД „Експерт-ПП“. Още: МРРБ внася в парламента узаконяване на незаконно строителство

От другия консорциум ДЗЗД "Роуд Проджект" пък поясняват, че новоизбраните изпълнители за пътното поддържане на Търговище и Шумен, с които заедно са подписвали договори, имат възлагателни писма и работят. 

"От публикуваното Приложение с единичните цени по Договор РД 37-75 от 28.10.2022 г., сключен между АПИ в качеството на Възложител и Изпълнителя ДЗЗД "Зима Варна" прави впечатление също, че цените по Договор РД 37-75/28.10.2022 г. са по-високи от тези, по сключения Договор РД 37-117/ 22.12.2023 и по който Възложителят отказва да възлага. Това продължава и до настоящия момент въпреки, че последният е сключен и влязъл в законна сила, считано от датата на неговото подписване - 22.12.2023 г.", пишат в сигнала от "Роуд Проджект" на 7 март.

Според тях така изложените факти дават достатъчно данни за умишлени действия, целящи да заобикалят правилата и условията за възлагане на дейности и разпореждане с бюджетни средства. Те са категорични, че за това трябва да бъдат сезирани държавните органи, които да проверят дали се спазват нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и дейностите по възлагане и изпълнение на обществени поръчки. Също и че трябва да се уведомят органите на МВР и прокуратурата.

Припомняме, че на въпрос към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков от Actualno.com дали е доволен от капацитета на АПИ, от бързината и качеството, с което работят, той отговори: "Не съм доволен от АПИ. Смятам, че трябва да се работи по-бързо, по-организирано, по-експедитивно - да се решават проблемите веднага, да не се изоставят неприятните задачи. Наблюдавам, че когато нещо е проблемно, всеки бяха от него". 

Председателят на Комисията по регионална политика в парламента и бивш регионален министър от времето на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ Николай Нанков е поискал от АПИ и МРРБ информация за броя, стойността, видовете и възлаганията по всички задания от тези договори в периода след декември до сега, анализ на цените от новите и предходните договори, а също и обяснение как АПИ ще отчете, приеме и разплати дейности по прекратени договори. В свой фейсбук пост той е написал, че изпращат до компетпентните органи двата сигнала, които е публикувал в пълнота. 

"Шефът на АПИ призна, че по порочната практика има извършени плащания. Не каза суми. След като проблемът възникнал, били спрели да плащат. Но пък си продължили да възлагат незаконосъобразно дейности по вече несъществуващи договори. И да приемат и отчитат работата! Която АПИ със сигурност ще трябва да плати (което се опита да спести пред колегите). Вероятно става дума за десетки милиони. По договори, които ги няма в правния мир. Работят без договори на по-високи цени. А не възлагат по новите. Освен, че не им харесват цените, ами и защото те се прекратяват автоматично, ако до 3 месеца от подписването им не се направят възлагания. И след като Комисията е сезирана на 07.03., то още на 11.03. шефът на АПИ се разбързва и възлага вече по тях (2 месеца и половина след сключването им)", посочва Нанков.

Кой кой е в тези поръчки

За зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища на област Варна през октомври 2022 г. е сключен договор с ДЗЗД „Зима Варна“ на стойност 6 666 619 лв. без ДДС. В консорциума участват фирмите „Пътища и мостове“ ЕООД – Варна, и „Пътно строителство“ АД - Добрич. Следват два анекса – през май м.г. сумата се увеличава на 9,99 млн. лв., а в края на октомври – на 14,99 млн. лв. Този договор е със срок до изчерпване на ресурса или до подписване на нов договор, което обстоятелство настъпи първо. Още: В битката за милиарди с държавата - кой кой е в пътното ни строителство

Собственик на „Пътища и мостове“ е Росен Колелиев. Дружеството участваше в ремонта на ларгото в София заедно с „Реставрация“ ЕАД, „Пътстрой Варна“ ЕООД и „Финанс Груп 2013“.  

Най-много акции в другата фирма - „Пътно строителство“ АД, притежава Валентин Зеленченко.

Новият договор, подписан през декември 2023 г., е с консорциум „Роуд Проджект“, състоящ се от фирмите „Хидрострой“ АД на Велико Желев и „Трансстрой – Варна“ АД. Действителен негов собственик, с най-много акции, е Пламен Стилиянов - бивш съдружник на Желев. Договорът е за 4 години и за сумата 102,8 млн. лв. Той включва текущ ремонт и поддръжка на пътищата, превантивно поддържане, аварийни ремонти, зимно поддържане.

За зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища на област Добрич през октомври 2022 г. е подписан договор с ДЗЗД „Зима Добрич“. Фирмите са същите като във Варна. Основният му контракт е за 7 421 726 лв. без ДДС. Следват също два анекса: през май месец 2023 – за 11 132 589 лв., а в октомври 2023 – за 16 698 883 лв.

Новият договор от декември 2023 г. е с ДЗЗД „Експерт ПП“ за 70 275 535 лв. и за 4 години. В обединението участват фирмите „Инжстройинженеринг“ ЕООД – на Пламен Стилиянов, и „Инфра Експерт“ АД на Иво Михайлов, също свързана с Велико Желев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика