Защо прекратиха пътните поръчки за 4 млрд. лева?

4667
Защо прекратиха пътните поръчки за 4 млрд. лева?
Снимка: iStock

МРРБ вече съобщи, че са прекратени поръчките за пътна поддръжка в следващите четири години на обща стойност 4 млрд. лева. Те бяха обявени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по време на служебното правителство.

ОЩЕ: Обществени поръчки за 4 млрд. лв. на служебното правителство прекрати МРРБ

Регионалният министър ще подрежда хаотичния пъзел с на пътните ремонти

Хаотичният пъзел на пътните ремонти от последните години трябва да се подреди, ако искаме добри и безопасни пътища, смята министърът на...

Реално решенията за това са качени в платформата ЦАИС ЕОП след края на работния ден в петък. Прекратяват се всички осем поръчки. Осем, защото районите за планиране са шест, има една отделна за магистралите „Хемус“, „Марица“ и „Тракия“. Тази пък за Южен централен район е прекратена за всички области, освен за Пловдив, а впоследствие е обявена за тях повторно.

ОЩЕ: Новите поръчки за пътищата са за милиарди: На първо място пари, не качество

Като мотив за прекратяването им от МРРБ посочиха, че назначеният от министъра на регионалното развитие Андрей Цеков одит на тръжните процедури установил, че в 8-те поръчки има ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства.

Спешно сега подготвят нови правила за възлагане, за да не се бавят дейностите по ремонт и поддръжка на републиканските пътища.

Точно защо обаче ги прекратяват - официално

Не е бил определен размерът на гаранцията за обезпечаване на авансовото плащане. Към  момента са изтекли всички законови срокове, които дават възможност на възложителя да отстрани пропуски в обявлението и документацията.

АДФИ: 40% от всички обществени поръчки у нас са с нарушения

40% от общо 1 008 проверявани обществени поръчки са с нарушения. Със свое решение служебното правителство прие отчета на Агенцията за д...

Не са посочени ясни критерии, на база на които възложителят да увеличи стойността на договора. Наличието на средства по бюджета на АПИ не може да се смята за достатъчно условие за промяна в стойността на договора. Увеличението му предполага завишен обем дейности, което поставя конкретния текст в хипотеза на „опция“. От текста в документацията и договорите е видно, че това са допълнителни средства и размерът им не е включен при формиране на прогнозната стойност, в нарушение на закона.

В договора се съдържа обща клауза, която предвижда, че ще се увеличи стойността на договора и ще се подпише допълнително споразумение, без да е включен текст, регламентиращ предвидените опции, ясни, точни и недвусмислени клаузи за обхвата, стойността, реда и условията на тези опции, а също и гаранции, че тези действия няма да доведат до промяна в предмета на поръчката.

Невключването на опит при изпълнение на дейности по първостепенната улична мрежа, а пътищата от републиканската пътна мрежа са приравнени на тях, има разубеждаващ ефект по отношение на потенциалните участници и това би променило кръга на заинтересованите лица.

Отделно от това, още преди да ги прекрати напълно АПИ отмени решения за избор на изпълнител в поръчките за пътно поддържане. Става въпрос не само за тези, при които е отворена единствена ценова оферта. За тях конкретно е обяснено, че това е самостоятелно основание за прекратяване.

Шишков: С 4 милиарда лева за 3 години е планирано пътното поддържане

„Нито имаме 4 милиарда, дадени за една година, нито ще бъдат разплащане за една година, нито сме ги разплащали. Единственото вярн...

Всички други са прекратени на посочените по-горе основания.

Още при отварянето на цените, когато се видя, че масово до края стигат само по една и по изключение по две и повече оферти, възникна напрежение сред кандидатите. Причината е, че предишните ръководства на АПИ бяха критикувани точно за този механизъм на избор - с отстраняване на конкуренцията и в крайна сметка с обявяването на само една оферта за подходяща.

Предпоследното ръководство на АПИ внезапно се разбърза да отваря оферти по съмнителен начин непосредствено преди редовно избраното правителство да встъпи в длъжност. Стигна се и до невиждана скорост в работата на комисиите. Ценови оферти се отваряха в извънработно време в един къс период точно в края на служебното правителство. Именно това стана и причина за бърза смяна в ръководството на АПИ след като премиер стана акад. Николай Денков. За председател на Управителния съвет на Агенцията два дни след клетвата на новоизбраното правителство бе определен инж. Ясен Йорданов.

ОЩЕ: Точка на кипене от властта на Радев: Кой се вреди и кой не за 4 млрд. лв. за пътища

За начало той отмени вече взетите решения за избор на изпълнител за ремонт и поддръжка на републиканските пътища в четири области - Пловдив, Кърджали, Сливен и Стара Загора. Към онзи момент обаче той бе разпоредил конкурсните комисии да възобновят работата си след констатация, че не са изложили достатъчно обосновани аргументи защо дадената фирма или консорциум е класиран на първо място.

Стефан Чайков: Насажда се мнение за пътната гилдия, че се е сдружила и краде от асфалта

"За да се докаже количеството и качеството на положения асфалт, на всеки 2000 квадрата от пътната настилка, трябва да правите по три яд...

Припомняме, че първите големи поръчки за пътно поддържане на обща стойност близо 1 млрд. лв. без ДДС бяха спечелени в немалка степен от компании на арестувания в началото на март т. г. Велико Желев и кръг около него. Това стана още през май месец. Сега и те са прекратени.

Където до финала е стигнала само един кандидат - на това основание. А в случаите, при които има класиране - с общовалидните мотиви за всички процедури.   

Интересно е и какво става с жалбите

Множество жалби бяха постъпили в КЗК след обявените решения за избор на изпълнител. Не по всички има решения все още. За тези обаче, при които Антимонополната комисия се е произнесла, са за отхвърляне на жалбите.

Внимателният им преглед сочи, че КЗК е анализирала и решила жалбите по същество на доводите в тях, а не по законосъобразността на съответната процедура, какъвто е мотивът на МРРБ да ги прекрати сега.

Причината за това е, че жалби срещу законността на поръчките и детайли в документацията не са постъпвали, което би трябвало да стане при откриването им, а не при избора на изпълнител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика