Чобанов: Банковите проблеми няма да се отразят на бюджетния дефицит

18442
Чобанов: Банковите проблеми няма да се отразят на бюджетния дефицит

Последните събития в страната няма да повлияят на планирания бюджетен дефицит от 1,8% от брутния вътрешен продукт за тази година. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за агенция "Ройтерс".

„Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството", казва Чобанов.

Според Чобанов няма да се сбъднат прогнозите за фалит на НЗОК

Министърът на финансите Петър Чобанов категорично отхвърли прогнозата за фалит на Здравната каса през септември. В Пазарджик той даде...

По думите му банковата паника няма да се отрази и на предвидения икономически растеж, който за 2014 г. е заложен на 2,1 процента. Според Чобанов се наблюдава акумулиране на вътрешни инвестиции, „което ни дава увереност, че нашата прогноза за тази година е постижима", уточнявайки, че ръстът им е над 4% през всяко едно от последните две тримесечия.

Финансист номер 1 заяви още, че международните инвеститори са показали доверието си в България, след като през миналия месец страната набра близо 1,5 млрд. евро на международните капиталови пазари със само 2,95% купон за емсиия десетгодишни облигации, която беше менажирана от HSBC, Citi и JP Morgan. Той допълни, че на предхождащата емисия през 2012 г. купонът е бил 4,25 процента.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика