Чуждите инвестиции у нас скачат със 101% за първите два месеца на годината

4090
Чуждите инвестиции у нас скачат със 101% за първите два месеца на годината
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции у нас достигнаха 408.1 млн. евро за първите два месеца на тази година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Положителният резултат нараства със 101.5% или 205.6 млн. евро спрямо същия период на миналата 2021 година.

Конкретно през месец февруари, нетният поток на преките инвестиции в страната е положителен и достига 141 млн. евро. Това е по-нисък резултат спрямо февруари миналата година, когато размерът на чуждестранните вложения бе 146.6 млн. евро. Силният месец януари обаче допринася за добрия общ резултат. След ревизията на данните за месец януари, нетният поток на преките чуждестранни инвестиции у нас възлиза на 267.2 млн. евро за разглеждания месец. За сравнение, през януари миналата година размерът бе едва 55.9 млн. евро или приблизително пет пъти по-нисък.

Чуждестранните вложения за първите два месеца на тази година се равняват на 0.5% от брутният вътрешен продукт на България. Преди година инвестициите бяха на ниво от 0.3% от БВП на страната.

Трябва да се отбележи,че данните на БНБ за нетните потоци на преките инвестиции са предварителни и подлежат на ревизия. Това означава, че отчетените вложения могат да изменят настоящия си размер в бъдещите издания на статистиката. Освен това данните са към края на месец февруари, тоест не отразяват евентуалните последствия върху инвестиционната активност в резултат на войната в Украйна.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – февруари 2022 г. са от Швейцария (143.5 млн. евро), Люксембург (68.1 млн. евро) и Германия (67.4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Италия (22.6 млн. евро) и Белиз (3.2 млн. евро).

 

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 2.6 млн. евро, при положителен нетен поток от 0.5 млн. евро за януари – февруари 2021 година.

Чуждите инвестиции у нас скачат тройно през януари

Преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 188.4 млн. евро през първия месец на настоящата 2022 година, сочат предварителните да...

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 71.9 млн. евро за януари – февруари 2022 г. Той е по-голям със 189 млн. евро от този за януари – февруари 2021 г., който е отрицателен в размер на 117 млн. евро.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 94.3 млн. евро, при положителна стойност от 409.4 млн. евро за януари – февруари 2021 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен и възлиза на 241.9 млн. евро, при отрицателна стойност от 89.8 млн. евро за януари – февруари 2021 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – февруари 2022 г. възлиза на 44.7 млн. евро (0.1% от БВП), при 40.6 млн. евро (0.1% от БВП) за януари – февруари 2021 г. През февруари 2022 г. нетният поток е положителен и възлиза на 12.2 млн. евро, при положителна стойност от 11.7 млн. евро за февруари 2021 година.

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика