COVID кризата удари сериозно българския туризъм

1745
COVID кризата удари сериозно българския туризъм
Снимка: iStock

Пандемията удари сериозно българския туризъм и това се вижда ясно в данните за затворените хотели. През юли 2019 - в последното лято преди Ковид-19 да се превърне в световна напаст, у нас е имало 3391 места за настаняване с 10 и повече легла. През юли 2021 работещите обекти са намалели до 3058, което на практика означава, че всеки десети хотел е затворен и основната причина за това е коронакризата, съобщава expert.bg

През юли 2021 г. у нас са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече легла. През същия период на 2019 г. те са били 3391. Делът на затворените обекти е бил около 10%. Това заяви служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на Хотелски инвестиционен форум 2021 в столичен хотел.

"Градските дестинации пострадаха най-много поради строгите противоепидемични ограничения за сектора, които го лишиха от приходи. Същевременно селските райони и малките общини бяха предпочитани заради нарастващото търсене на по-безопасен и индивидуален туристически продукт", коментира тя, като допълни че се наблюдава и тенденция за преход от въздушен към автомобилен транспорт. По думите ѝ 85 на сто от туристите вече предпочитат изживявания, които съвпадат с личните им предпочитания.

В условия на пандемия - изкуственият интелект, виртуалната реалност, а също и безконтактните технологии пък допълнително обогатяват преживяванията на посетителите. "Възстановяването на входящия туристопоток в Европа и у нас започна - бавно, но на този етап сигурно", категорична бе Георгиева.

Чужденците оставиха 236 млн. лева у нас за нощувки в разгара на лятото

Чужденците, посетили България през месец август тази година, са платили общо 235.8 млн. лева за нощувки, сочат данните на Националния с...

Възстановяване

Като цяло в Европа има "окопитване" на туристическия сектор. Според най-новите публикувани данни на Евростат - за юли, нощувките на чужденци в местата за настаняване у нас нарастват със 137% спрямо предната година. За сравнение Португалия и Италия имат 107% увеличение, Испания и Малта се радват на над 140% ръст.

Данните на ЕСТИ - българската система за туристическа информация, в периода 1 май - 10 септември 2021 г. броят на туристите у нас достигнал 4 млн. души , от които над 2.5 млн. са българи. Числата недвусмислено показват, че именно българските туристи са спасили летния сезон у нас. Факт е, че много хора преоткриха българските курорти и забележителносни благодарение на пандемията, която превърна пътуванията зад граница в рисково начинание заради неизбежните проверки, тестове, карантини и чести смени на правилата в различните държави.

Другите "спасители" на българското "Лято 2021" са румънците. Над 630 000 "комшии" са избрали да прекарат ваканцията си у нас. Полските туристи са наброявали 140 000, а немските - над 120 000, пише в-к "Сега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика