"Да не се плащат пари в торба, за да не се работи": Работодатели за протестите на миньорите

5151
"Да не се плащат пари в торба, за да не се работи": Работодатели за протестите на миньорите
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков и работодателските организации постигнаха съгласие по няколко точки, касаещи териториалните планове за въглищния преход към зелена енергия, компенсациите и инвестициите за регионите.

Още: Властта и протестиращите енергетици подписаха споразумение (ВИДЕО)

След среща с АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ министър-председателят призна, че комуникацията на правителството би могла да бъде много по-добра. "Истината е, че бяхме напрегнати с кратките срокове, в които трябваше да изпълним задачите си. Но с днешната среща успяхме да обменим доста идеи", допълни той.

Енергийна и индустриална стратегия

"Пълно съгласие има да се подготви енергийна стратегия през следващите месеци, тя да е базирана на моделирането на развитието на енергийната система, което направихме през юни, юли и август. Но това, което колегите предложиха, е, че тази стратегия може да се допълни и с една индустриална стратегия, тъй като големите индустриални предприятия са най-големите потребители на енергия. Прогнозирайки какво ще стане с енергийните мощности, трябва да имаме и предвид какво е очакваното развитие на големите, енергоемките индустриални производства", каза Денков.

Още: Няма значение колко ще струва токът: Аргументът на Димитър Манолов да пазим "Мариците" (ВИДЕО)

"Обсъдихме и работната ръка. От една страна, има недостиг. Други пък се чувстват са застрашени. Обсъдихме как тези хора, които са притеснени за своето бъдеще, да разберат, че за тях ще има по-добро бъдеще с по-добро заплащане. Но трябват инвеститори. Така че говорихме как да създадем ясен и прозрачен процес да се поканят в тези три региона (Стара Загора, Кюстендил, Перник - бел. ред.) български и международни инвеститори", заяви той.

Снимка: БГНЕС

Работодателите определиха диалога като "конструктивен". Заключенията от вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи, казаха те - особено точките за социален диалог, прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете, "да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме в цялата икономика, и то в по-далечна перспектива".

Още: Ревизоро предупреди, че миньорите ги очаква бавна смърт

Компенсации за работодатели

"Има резон в това да се насърчи вносът на работна сила. Засегнати са 12 000 работници – редно е да се предвиди за работодатели, наемащи работници от този сектор, допълнителни стимули още отсега, защото там заплатите са доста високи. Преквалификацията в професии, които имат бъдеще, също е много важна. Соларна академия, която участва в преговорите, изчислява, че са нужни 2000 души специалисти в соларната енергия още сега, има възможности за обучение, даже и за работа в чужбина", казаха работодателите.

Още: Комисия в парламента реши: Правителството да задвижи споразумението с миньорите

Три съгласия

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, сподели, че има три съгласия с Денков.

"Социалният диалог да се развие, да следваме модела на Европа, защото сепаративни преговори с една от страните в тристранния диалог, невинаги водят до най-добрия резултат. Стигнахме до съгласие, че трябва тристранният диалог да се укрепи", каза той.

Още: Няма да се откажат: Димитър Манолов с мрачна прогноза за блокадите и протестите на миньорите

"Второ, рестартира се процесът за набиране на инвестиционни намерения. 6 ноември е нов период, в който предприятията от страната, а и от чужбина, могат да заявят инвестиционен интерес. Това е много важно, защото за да се моделира правилно обществената поръчка, трябва да има критичен набор от инвестиционни намерения, така че обявата да не е с условия за предизвестен победител. Апелираме предприятията за активност", добави Велев.

"Трето, съгласихме се, че България има средносрочно и дългосрочно огромен недостиг на човешки ресурси, като затова е добре тези ресурси – капитал на регионите – да се интегрират в съществуващи и нови предприятия. Трябва да се създадат насърчителни мерки за инвеститорите, а не да се плащат пари в торба за това да не се работи", заяви той с явна препратка към предложението на кабинета да се дават 36 заплати (140-150 хил. лв.) на напускащ миньор.

Работодателите казаха още, че подкрепят позицията на хората, които са засегнати, но не и начина, по който я изразяват. Денков пък посочи, че работещите миньори и енергетици в тези региони не вярват на това, което им се предлага в бъдеще, и ще трябва да се положат усилия да бъдат убедени.

Още: Протестиращите миньори и енергетици няма да вдигнат блокадите до гласуване на споразумението в НС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър за пенсиите: Буря в чаша вода

Нотариусите станаха важни партньори на НАП, ето какво ще проверяват

КНСБ: Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на труда у нас

Димитър Главчев: Пенсионерите ще получат 11% увеличение (ВИДЕО)

Украинци дойдоха в Белене, за да се запознаят с оборудването на АЕЦ

ОББ: Търговията с Европейския съюз – единствената с положително салдо

Електрохолд получи четири награди в конкурса „Най-зелените компании в България 2024“

За първи път от 17 години: Германските строителни работници стачкуват

Хотелите в България се радват на добри резултати: Приходите от нощувки нарастват

Петролната асоциация излезе с манифест за енергийния преход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика