Няма значение колко ще струва токът: Аргументът на Димитър Манолов да пазим "Мариците" (ВИДЕО)

9639
Няма значение колко ще струва токът: Аргументът на Димитър Манолов да пазим "Мариците" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Тогава, когато трябва да имаш нещо, което може да нямаш, няма значение колко ще платиш за него – важното е да го имаш"! Така, по темата с тока на България президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов отговори на въпрос на Actualno.com докога ще е икономически изгодно да работи комплексът "Марица Изток".

Предистория

През 2017 година, когато все още въпросът с ТЕЦ-овете с марка "Марица" не беше във фокуса на общественото внимание, зам.-изпълнителният директор на "Мини Марица Изток" инж. Димитър Чолаков каза следното: геоложките запаси и ресурси на находището на "Мини Марица Изток" са за близо 2 млрд. тона, но индустриалният потенциал е по-малък и въглищата от Маришкия басейн могат да осигуряват светлина и топлина за още 30 години. С други думи, индустриално изгодният добив на въглища е с хоризонт 30 години – след това става по-скъпо да копаем въглища, отколкото печелим от тях за този комплекс.

ОЩЕ: Недалечно бъдеще - чистота на въздуха или хиляди миньори без работа?

Нямаме ток – наистина ли?

Визията на Манолов обаче е, че въглищните централи от комплекса са базова мощност, която не можем да заменим с нищо в момента (във видеото по-долу той загатва, че всъщност трябва да бъдат заменени) – и няма да имаме ток без тях, затова следва да плащаме независимо колко струва това.

"Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят по друг начин – така, както повелява българският национален интерес. А той е да има ток въобще – защото тази работа дали хората ще си загубят работните места не е най-важната! Най-важната тема е България да продължава да има ток дотогава, докато стане възможно токът, който сега произвеждат топлоелектрическите централи, да бъде заместен с нещо друго", каза Манолов.

Вторите най-големи в България: Заплатите в сектора на протестиращите миньори и енергетици

Остава отворен въпросът обаче как така и в момента България купува ток от съседни държави, когато той е по-евтин от произведения у нас? Справките в сайта на ЕСО (Електроенергийния системен оператор) са достатъчно красноречиви, например как редовно денем в пикови часове купуваме зелен ток от Гърция, а не ползваме въглищните си ТЕЦ-ове, защото гръцкият ток ни е по-евтин за конкретно време от денонощието. Всичко това се случва заради принципа за изграждана на единен европейски пазар - в енергетиката в ЕС това е добре разработено под формата на регионални пазари за ток. Съответно, този въпрос повдига друг – наистина ли говорим за опасност от хронична липса на ток за България или за необходимост една индустрия да бъде реформирана тотално, за да има бъдеще, което ще промени из основи добре подредената картинка на много хора в нея – те ще трябва да търсят препитание по различен начин: Бонус: Батериите за донос и кюмюрът са заредени

Показателно е какво се дискутира на срещата между политическите партии, правителството и енергетиците - акцент след 15-та минута и обяснението на Асен Василев, че токът от "Мариците" става толкова скъп, че е непродаваем (заради високите разходи):

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика