Давутоглу към Кирилов: Няма да строим АЕЦ до вас

6453
Давутоглу към Кирилов: Няма да строим АЕЦ до вас

Евродепутатът Евгени Кирилов взе участие днес в официален обяд, на който присъства турският външен министър Ахмет Давутоглу, съобщиха от офиса на евродепутата.

Евгени Кирилов имаше възможност да попита лично министъра относно намеренията на неговата страна да започне строеж на турска АЕЦ близо до границата с България. Ахмед Давутоглу отговори, че страната му не е имала подобни планове и няма такива намерения.

Не АЕЦ, а ТЕЦ ще строи Турция до границата ни

Турция има намерение да строи не АЕЦ, а ТЕЦ в пограничния град Инеада, на 12 км от Резово, съобщи областният управител на Бургас Кон...

Вчера стана ясно, че кметът на Община Царево Георги Лапчев е отправил питания към Областна управа Бургас и Министерството на външните работи за намеренията в Турция да бъде изградена АЕЦ край Инеада. На ниво Областна управа и Външно министерство разговорите се водят от 2 седмици. Но можем да говорим с факти, когато разполагаме с документи, каза Георги Лапчев пред Фокус.

По думите му към момента разговорите са в начален стадий. „По-скоро налице е само силното притеснение у хората какво се случва и по какъв начин това ще ни попречи. При всички положения няма как да ни донесе някакви ползи изграждането на една такава централа. Ще има само вреди и те ще са най-вече за българската страна”, коментира той.

По думите му дори една ТЕЦ категорично не може да се впише в един екологичен парк като Странджа, по какъвто и начин да бъде изградена. „Още по-притеснителната информация, която изтече е, че 20-милионен Истанбул ще изгаря там своите отпадъци. Това е много промишлен отпадък в атмосферата. Картата на ветровете за региона показва, че там има постоянни южни ветрове, което означава, че на границата едни високи комини, каквито и филтри да имат, те ще изхвърлят в радиус от 50 – 60 км. сажди, пепел и частици, които ще се разпадат върху нашите курорти. Какви ще бъдат курортите ни, с какъв статут ще бъдат те, когато са засипани с пепел”, каза Георги Лапчев.

Редактор: Десислава Ушатова

ГЕРБ-Бургас: Турция може да строи АЕЦ до Резово

Депутатите от ГЕРБ-Бургас са притеснени от липсата на официална информация за намеренията на Турция да строи ТЕЦ и АЕЦ до границата с Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика