ДФЗ отрича, че заради калпава методика тарикатите с къщи за гости ще се измъкнат

4135
ДФЗ отрича, че заради калпава методика тарикатите с къщи за гости ще се измъкнат
Снимка: БГНЕС

Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. е част от процедурата за мотивиране при налагане на санкции за извършени нарушения от страна на бенефициентите, но не и основание, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), че въпросната методика е нищожна.

Основанието за налагане на санкции е нарушение на договорни и нормативни задължения и произтича пряко от прилагането на Регламент 1306/2013 на ЕС. В тази връзка наложените санкции по проекти няма да бъдат отменени, същите остават за сметка на нарушителите, уверяват от ДФЗ.

И родата на Карадайъ лъсна в къщите за гости

Балдъзата и шуреят на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ стоят зад четири проекта за къщи за гости в родното му село Борино. Това пра...

От ДФЗ уверяват, че ще изпълнят решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда.

Припомняме, че след отмяната на методиката от редица медии беше посочено, че ще бъде дадена възможност всички установени нарушители да си поискат взетите пари от държавата в срок от една година след отмяната на методиката. Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата си поради настъпилите нови обстоятелства.

Actualno.com се свърза с дирекция "Договориране" в ДФЗ, отговаряща за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като зададе конкретен въпрос - ако като лице, реализирало проект по ПРСР, са ни наложени финансови корекции съгласно методиката и това е потвърдено от съда, сега може ли да обжалваме след промяната на методиката. Отговорът беше: "Не можем да коментираме", но с признание, че най-вероятно данъкоплатците ще покрият корекциите, въпреки твърдението, че в дирекцията няма нормативен документ с печат за предполагаемия случай и съответно не може да се коментират хипотези от медиите или Facebook.

Припомняме, че в периода март 2011 – август 2013 година (2013 година е годината, когато е разработена методиката) изпълнителен директор на ДФЗ е Румен Порожанов, който подаде оставка точно заради скандала с къщите за гости и колко точно от тях са действително такива, а не луксозни вили на "заслужили". Не е напълно ясно дали Порожанов е бил директор на ДФЗ, когато е приета методиката, защото той не води ДФЗ през цялата 2013 година.

Сметката за далаверите с къщите за гости ще бъде платена от данъкоплатците

Санкции за милиони за далаверите с къщите за гости и други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) по всяка вероя...

Между другото, от 27 ноември 2014 година до февруари 2017 година той също беше начело на фонда. Последните корекции по файловете на методиката, качени на сайта на държавния фонд, са от януари 2017 година, когато Порожанов все още е негов шеф. Месец след това той подаде оставка - заради общественото недоверие към ДФЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика