Димитров: Действията на квесторите на ТБ "Виктория" не са законосъобразни

26381
Димитров: Действията на квесторите на ТБ "Виктория" не са законосъобразни
Снимка: БГНЕС

БНБ в писмото си до нас от вчера не дава пряк отговор на нашите въпроси. Да припомня - бизнес и синдикати заедно поискахме Централната банка незабавно да спре обявената от квесторите на затворената Търговска банка "Виктория" продажба на кредити на финансовата институция, която е дъщерна на КТБ. Според тях действията им били законосъобразни. Нашето мнение е обратно на тяхното. Това казва бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров в свое изявление, съобщава БГНЕС.

"За нас има един факт, който е ясен и категоричен - квесторите незаконосъобразно правят опит да разпродават кредитния портфейл на банка "Виктория", което е ликвидационна мярка.

В нашето писмо на работодателските и синдикални организации до БНБ ставаше въпрос, че не може квесторите на банка "Виктория" да разпродават кредитния й портфейл. Подобна процедура може да се върши само в производство по несъстоятелност или по ликвидация. Но това означава лицензът на банката да бъде отнет. В какво се изразява незаконосъобразността - лицензът на банка "Виктория" не е отнет, тя не е нито в производство по ликвидация, нито в производство по несъстоятелност, а кредитният й портфейл се разпродава на други банки или на други лица", заявява още той.

Проф. Валери Димитров е член на на Експертния консултативен съвет на работодателските и синдикални организации по проблемите на икономическата група КТБ.

Експерти: В никакъв случай не бива КТБ да се обявява в несъстоятелност

Няма никакви факти или данни, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Ако това се случи, биха възникнали изключително т...

Какво още каза той по темата прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика