Директорът на ББР: Служители на търговска банка са участвали в система за злоупотреба с кредити по ковид програмата

5311
Директорът на ББР: Служители на търговска банка са участвали в система за злоупотреба с кредити по ковид програмата
Снимка: Личен архив

Служители на търговска банка са участвали в система за злоупотреба с кредити по Ковид програмата. Това обяви в студиото на „120 минути“ по БТВ директорът на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев.

„При един мониторинг забелязахме, че има търговска банка, отпускала кредити по ковид програмата, има значително по-лоши параметри на портфейла. 35% от отпуснатите кредити са с просрочване над 90 дни, а при останалите банки са тези кредити са между 1 и 3%“, посочи той.

„Портфейлът е бил 100 милиона. 35% от тези 100 милиона лева са с просрочване над 90 дни. Направихме проверка и установихме организирана система за злоупотреба с програмата. Фирми са били придобивани малко преди да отговарят на условията по ковид програмата. Отпуска им се кредит. Парите не се използват по предназначение. Вместо да се покриват разходи като заплати и плащане на доставчици, трета фирма издава фактура за несвойствена дейност – доставка на зърно, примерно. Плащате и парите отиват в третата фирма. Често фирмата длъжник се продава на малоимотни лица след това“, обясни Арабаджиев.

Още: ББР отпусна първите кредити по Инструмента за ускорeно усвояване на европейски средства

„Имаме основание да смятаме, че има недобра практика. Няма да платим гаранцията. Това категорично за мен е въпрос на служители, които не са добросъвестни. Минавало е през два клона на банката в София и през трима служители в тях. Малка е групата. Засякохме го навреме и нито един лев от гаранцията няма да бъде платен“, подчерта той.

„Ще направим тези кредити не само да бъдат платени, а да бъдат извадени, така че Българската банка за развитие да не ги плаща. Времето, където някой заграбва ресурс, а ББР го плаща, приключиха“, категоричен бе Арабаджиев.

Преди година и половина от интервю в предаването „120 минути“ стана публично известно, че Българската банка за развитие  – държавната банка, чиято основна задача е да подпомага с кредити малкия и среден бизнес, е отпускала заеми в огромни размери на определени фирми.

Оказа се, че само 8 от тези фирми са получили близо 1 млрд. лв. от държавните пари. Една от фирмите беше получила кредит от 150 млн. лева, по - голямата част от които стана ясно, че банката няма да си получи обратно. Фирмата е свързана с Румен Гайтански-Вълка.

Още: Fitch потвърди рейтинга на ББР

„Този кредит не е отпускан, за да бъде върнат. Фирмата е взета от нас. Назначили сме управител. По неволя се занимаваме с пътно поддържане. Прокуратурата прекрати производството. Обжалвахме пред по-висшата прокуратура, но и тя го прекрати. Написахме писмо до главния прокурор, нямаме информация какво ще е решението. Чакаме реакция от Борислав Сарафов“, обясни Арабаджиев.

Интересът към кредитите на ББР се увеличава

„Нашата задача и мисия не е да даваме най-евтините лихви. Ние финансираме проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране. Ако той има възможност да бъде финансиран от която и да е търговска банка, това е нещото, което трябва да направи. Ние финансираме бизнеси и проекти, които имат трудност. Това е рискова игра. Поемаме по-голям риск, но така осъществяваме насърчителната си роля“, добави той.

„Интересът към нашите кредити се увеличава. Трансформацията ни е успешна. Банката е одобрила кредити за над 130 милиона лева. Пазар за нашите продукти има. Малките и средни предприятия нямат достъп до финансиране, противно на нагласите, и ние се опитваме да запълним този сегмент“, подчерта Арабаджиев.

Още: ББР ще управлява бюджетни средства на Европейския съюз

„Задачата ни беше освен трансформацията да се стабилизира финансово банката. През 2020 г. и 2021 г. загубите на банката бяха за 400 млн. лева. Това е колосална сума. За последните две години банката е на печалба. 2023 година ще завършим с 30 милиона. Съотношението между разходи и печалба е едно от най-добрите в банковата система“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Станаха ясни международните лектори на ФАРА'24

КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата скоро

Служебното правителство ускорява проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com