Дори на борсата мъжете у нас са по-добре платени от жените

24110
Дори на борсата мъжете у нас са по-добре платени от жените
Снимка: Thinkstock

Мъжете в България получават повече пари от жените дори на трудовата борса. Оказва се, че жените взимат по-малку обезщетения за безработица от предствителите на силния пол. Това сочат данни на НСИ, цитирани от Нова телевизия.

Данните за парите, които изплащат Бюрата по труда, показват тотално преимущество на мъжете - така, както е и при заплатите у нас. Всъщност разликата идва имено заради по-високите заплати на мъжете. Средната помощ за безработица  на българския мъж е 310 лв., показва докладът на НОИ, а на дамите, с 40 лв. по малко. 271 лв. е средното обезщетение при загуба на работа при нежния пол в страната.

Преговорите по минималните осигурителни доходи продължават

На проведеното днес заключително заседание на работната група по определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. бе взе...

 

В София разликата между обезщетенията за безработица при мъжете и жените е повече от 80 лв. Средно за страната разликата е по-малка - 40 лв. в полза на мъжете. Но има и изключение, което потвърждава правилото.

Единствената област, където средният размер на обезщетенията е в полза на дамите, е Ямбол. Там те могат да разчитат, разбира се, при редовни осигуровки, на до 160 лв. повече от мъжете.

С близо 59 000 души са намалели безработните от началото на годината, показват данните на Агенцията по заетостта. Числата са от август и трябва да се има предвид, че в по-голямата си част може да се дължат на временна заетост в летните месеци.

Почти половината работодатели у нас смятат, че МОД е неадекватен

44% от работодателите у нас смятат, че към настоящия момент минималния осигурителен доход (МОД) става неадекватен спрямо пазара на тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика