Доставките на руски газ за България без промяна до момента

12944
Доставките на руски газ за България без промяна до момента

Въпреки че кризата в Крим предизвика сериозни притеснения за това дали Русия няма да спре доставките на газ, поне към момента България няма причина за тревога. Към момента "Булгартрансгаз" няма информация за промяна на договорените количества природен газ, доставяни от Русия. Това обясниха от дружеството пред БНР по повод думите на вицепремиера Цветлин Йовчев за рискове и заплахи за националната ни сигурност, свързани с доставките на природен газ заради напрежението в Украйна.

От "Булгартрансгаз" поясниха още, че в случаите на ограничение на доставките от Русия, основният алтернативен източник е хранилището в Чирен, което може да обезпечи потребностите в страната за два месеца. В момента там има налични около 200 милиона куб.м. природен газ. Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ е и местният добив от находище "Галата". По данни за 2013 находището обезпечава около 10% от потреблението на "синьо гориво" в страната.

Малко вероятно е да се стигне до нова газова криза като тази от 2009-а заради случващото се в Украйна, смятат енергийните експерти Христо Казанджиев и Атанас Тасев.

Запознайте се с тяхната позиция по-подробно тук.

„Газпром” няма да продава на Украйна по-евтин газ

Кризата в отношенията между Русия и Украйна все повече се пренасяна на икономическо ниво. Руският енергиен гигант „Газпром”...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика