"Другата България" заплашва с колективен иск държавата и БНБ заради КТБ

47646
"Другата България" заплашва с колективен иск държавата и БНБ заради КТБ
Снимка: БГНЕС

Отворете незабавно Корпоративна търговска банка, за да се осигури достъп до на вложителите в нея с до 100 хил. евро до парите им. Ако не го сторите, ще има колективни искове от името на засегнати физически и юридически лица. Това казва в официално свое обръщение към БНБ, квесторите на КТБ и министъра на финансите „Другата България”.

От алтернативната политическа платформа представят и редица претенции към държавата и БНБ заради ситуацията в КТБ. Първата от тях е да се възстановят депозитните условия, при които вложителите са сключили депозитни договори с КТБ, както и да се признаят за невалидни решенията на квесторите на КТБ за изменение на лихвата и срока на действие на депозитите. Според „Другата България”  основанието е „неправомерна намеса в индивидуални частни правоотношения”.

Работодатели и синдикати: Засега руското ембарго не е страшно, искаме публичен надзор на КТБ

Преди шест месеца ни казаха, че ще има драстично повишение на цената на тока. Това заяви председателят на КРИБ Огнян Донев. Вдигането н...

Освен това се иска вложителите в КТБ и вложителите в Първа инвестиционна банка да се третират по един и същ начин от държавата и БНБ. Според готвещите се да заведат колективен иск физически и юридически лица липсата на каквото и да е основание за отказ на държавна подкрепа за ликвидността на КТБ, наложила се от непременените действия на правоохранителните органи и организираното от страна на държавата теглене и прехвърляне на контролирани от нея авоари в КТБ, е основание за сериозно обвинение. Ликвидността на КТБ не е в по-неблагоприятно положение и показатели от подкрепената ликвидност на ПИБ и не съществува причина за тласкане от страна на държавата КТБ към фалит , а правата на нейните вложители и клиенти към експроприация. Всъщност, нито един експертен документ да дава основания държавата да продължава да провежда водене на политика на поставяне на КТБ в положение на фалит и то за сметката на авоарите на клиентите и вложителите на банката, казват от „Другата България”.

Напомняме, че съответно със Съобщението на ЕК до медиите от 30.06.2014год., правителството е длъжно незабавно да разпореди необходимата финансова подкрепа за ликвидността на КТБ. Правителството също така е длъжно незабавно да предприеме тези директни действия, като се съобрази с  показателите за ликвидността на КТБ, определени в последния доклад на квесторите на банката. Ако това не се случи, ще търсим правата си пред европейски институции, предупреждават от „Другата България”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика