ДСБ сигнализира ОЛАФ за скандала с храните за социално слаби

5110
ДСБ сигнализира ОЛАФ за скандала с храните за социално слаби

Зам.-председателят на Демократи за силна България Радан Кънев заяви, че ген. Атанас Атанасов и техният евродепутат Светослав Малинов подготвят подробно досие по случая и сигнал до прокуратурата, до Комисията за защита на конкуренцията и до ОЛАФ, предаде БГНЕС.

"Ще зададем и серия от парламентарни питания във връзка с доставката на храни за социално слаби със средства от ЕС", допълни Кънев. "Информацията, която до момента беше публикувана във връзка с доставката на храни за социално слаби със средства от ЕС, представлява действително голям и траен назад във времето корупционен скандал", подчерта той.

OLAF води 42 разследвания, засягащи България

В европейската служба за борба с измамите (OLAF) се водят 42 разследвания, които засягат България. Това обясни Соня Клисарска, директ...

"Управляващите се покриха зад кадровия провал на партията на г-жа Меглена Кунева", каза Радан Кънев. "Настояваме, че те изцяло носят отговорност за случващото се с тези доставки, за очевидно нерезонните цени, които данъкоплатецът плаща за тези храни, изключително завишени и най-вече за факта, че една и съща фирма печели на практика всички позиции по тези траншове. Тази фирма печели десетки обществени поръчки, свързани с доставка на храни за държавата, в това число за други ведомства, детски градини, затвори, за Българската армия и т. н.", подчерта Радан Кънев.

Според него, данните, с които до момента разполага ДСБ, показват, че тази фирма използва класическа корупционна схема с други съучастници, които подават по-ниски оферти и след това се оттеглят и печелят тези оферти, които са с цени, далеч над пазарните и се извършва на практика източване на тази програма. "Това нещо продължава със същата фирма от времето на Тройната коалиция, като междувременно тези порочни практики за доразвити от сегашното ръководство на Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие", обясни Кънев.

"ДСБ двукратно, веднъж по време на мандата на Тройната коалиция и веднъж по време на сегашното управление, предложи поправки на Закона за обществените поръчки, които визираха именно този случай", припомни той и подчерта, че ДСБ искаха да се запише в закона, че не може да се сключват поръчки на цени над в момента пазарните борсови цени. "Както Тройната коалиция, така и управлението на ГЕРБ отхвърлиха тези поправки и сега виждаме защо – защото те системно се възползват именно от тази възможност", заяви Радан Кънев.

Създадената днес коалиция между партиите на Яне Янев и Веселин Марешки, Радан Кънев коментира така: "Историята на взаимоотношенията между тези двама общественици е доста водевилна, нека да видим продължението". Росица Рачева, член на софийското ръководство на ДСБ и експерт в работата със зависими лица, заяви във връзка със скандала, свързан със събирането на лични данни на пациенти със зависимости, които са на метадонова програма, че се "стигматизира голяма група хора със здравословен проблем, които са включени в лечебни програми и голяма част от тях функционират изключително добре". Този подход поставя правото на защита на лични данни на голяма група от хора под въпрос", посочи Рачева. 

ДСБ против референдум за строителството на нова ядрена централа

ДСБ сме против провеждането на референдум за строителството на нова ядрена централа. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. "Рефер...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика