Държавите, с които българският бизнес предпочита да работи

6317
Държавите, с които българският бизнес предпочита да работи
Снимка: iStock

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) публикува данни от експресно проучване сред своите членове, които показват кои държави са предпочитани за правене на бизнес от българските фирми.

Любимата дестинация на родния бизнес за търговски обмен и партньорство е Германия. Цели 52% от анкетираните са посочили най-голямата европейска икономика като предпочитана страна за бизнес.

Това е логично, предвид че Германия е най-големият и основен търговски партньор на България, посочват от БТПП. За първите 11 месеца на миналата година, българският износ за Германия нараства с 15.4% на годишна база, достигайки близо 9.4 млрд. лева. Това представлява около 15% от общия износ на страната ни за периода.

Турция се подрежда на второто място в класацията – посочена от 32% от анкетираните, което е следствие и на достъпността на стоките и услугите, предвид ниския валутно-обменен курс.

Полша и Румъния заемат 3-тото място, следвани от Франция (29%), Италия и Обединените Арабски Емирства (27%).

С всяка една от изброените страни данните показват увеличение на обема на износа, като най-голям е ръстът при Румъния (35,4%).

Тази година Китай е класиран малко по-назад в класацията (посочен от 20% от респондентите), независимо че и там наблюдаваме увеличение в стокообмена, като износът нараства с над 20%, а вносът с 35%.

Държавите, с които българските фирми, предпочитат да правят бизнес

1. Германия (52% от анкетираните)

2. Турция (32%)

3. Полша (30%)

4. Румъния (30%)

5. Франция (29%)

6. Италия (27%)

7. Обединени арабски емирства (27%)

Едва 4% от европейския износ е насочен към руския пазар

Русия е петият най-голям търговски партньор на Европейския съюз по отношение на износа на европейски стоки и третият най-голям партньор...

8. Швейцария (25%)

9. САЩ, Сърбия, Швеция (по 23%)

10. Испания, Катар, Русия (по 21%)

11. Китай (20%)

Войната в Украйна засегнала 63% от българските фирми

Компаниите посочват, като основна причина за бизнес сътрудничество именно износът на стоки (посочен от 73% от респондентите), следвана от търсенето на партньор за съвместна инвестиция в България (29%) и вноса на стоки (29%).

Българският износ нарасна с ¼ през миналата година

Българският износ нарасна с 24% на годишна база през 2021 година, сочат данните на Националния статистически институт. Въпреки това, ст...

Предприемачите са основно заинтересовани за сътруничество в сферата на: машини и оборудване - 37%, храни и напитки -27%, текстил и облекло – 25%, електрониката – 23% и продукти на енергетиката и химическата промишленост – 21%.

Българският бизнес също така има интерес и към партньорство с компании в областта на строителство, услугите, транспорт и логистика, търговия на дребно и металургия.

Данните от проучването показват, че от методите, създаващи добри възможности за намиране на бизнес партньори, респондентите предпочитат тези, включващи личния контакт, нещо от което фирмите се бяха лишили.

Водещо място в проучването заема участието и посещението на търговски изложения – 77%, следвано от В2В срещи по време на форуми – 56%, официални бизнес делегации и индивидуални пътувания – с по 46%.

Най-слаб интерес (26%) фирмите проявяват към онлайн и видео срещите, които в последните две години бяха основополагащи за бизнес комуникацията.

900 млн. лева търговски дефицит с Русия само за месец

Търговският дефицит на България спрямо Русия достигна близо 900 млн. лева само за месец, сочат данните на Националния статистически инс...

Запитани, биха ли предприели бизнес пътуване при отпадане на ограничителните мерки и успокояване на международната политическа ситуация, 57 % от респондентите демонстрират положителни нагласи, отговаряйки с „Да, ще пътувам повече“, 33% очакват да се възвърнат нивата от преди пандемията, а 21% - смятат, че ограничителните мерки и влошената международна политическа обстановка ще доведе до съкращаване на продължителността на бизнес пътуванията.

Едва 7% са на мнение, че онлайн срещите могат успешно да заменят бизнес пътуванията. Повече от половината от фирмите познават условията за правене на бизнес в страните, с които желаят да си партнират, а 8% не са запознати.

38% от компаниите биха участвали в обучения за спецификата на търговията в посочените държави. Сред темите, които предизвикват интереса на бизнеса са: споразуменията за свободна търговия на ЕС, търговията с трети страни, инициативата за сътрудничество ЦИЕ и Китай (16+1) и Евразийският икономически съюз.

63% от анкетираните компании споделят, че конфликтът между Русия и Украйна е оказал влияние върху дейността им.

Още: Кой е най-масовият семеен бизнес в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика