Едва 200 сгради ще могат да бъдат санирани с държавни пари

41814
Едва 200 сгради ще могат да бъдат санирани с държавни пари
Снимка: БГНЕС

Едва 0.3% от панелните жилища в България ще могат да се възползват от новата програма за саниране. Предвидените средства ще бъдат ремонтирани максимум 200 сгради.

След вчерашното въодушевление днес дойде ред и на по-прецизните сметки. Те са дело на Асоциацията за изолации в строителството.  Според разчетите им парите от държавата ще стигнат за обновлението на максимум 200 блока или 1500 жилища.

Държавата дава 100% от парите за саниране

Всички собственици на апартаменти в многофамилни жилищни сгради ще могат да ги обновят енергийно с помощта на държавата и общините, каз...

"Като пример на едно средностатистическо панелно жилище от 60-70 квадратни метра, при средна цена от около 100 лева на квадратен метър за саниране излиза, че по новата програма могат да се обновят около 1500 жилища или максимум 200 блока", изчисляват от организацията.

Парите изглеждат доста незначителни на фона на всички над 70 000 панелки в страната с повече от 1 120 000 апартамента в тях.

Заедно с това се появява и въпросът какво става с вече започната програма за саниране с евросредства.

Живеещите в първия саниран с евросредства блок кандидатствали още през февруари 2012 г., а изолацията е завършена едва преди 2 месеца. Средно на жилище задължително собствено финансиране към евросубсидията струвало около 2200 лева.  „Ние в момента сме в неблагоприятно положение, след като оттук нататък вече се поемат всички средства на 100% от държавата”, коментира домоуправителят Иван Станков.

Блокираните в КТБ средства за саниране на жилища са защитени

Министерството на регионалното развитие увери, че работи за ускоряване на проектите за саниране на жилища. Очаква се до 10-ти септемвр...

От МРРБ признават, че има голямо забавяне в програмата. Има пари за саниране на около 180 сгради, но ще се изолират максимум 120 и затова ще загубим безвъзвратно част от европейските пари. Сега процедурите са забързани максимално, но често проблемите идват от разногласията между собствениците.

„Несъгласие на някои да дадат достъп или несъгласие на някой да осигури сумата от 500 лева, която е необходима, за да стартираме разглеждане на документите”, коментира Гергана Благиева, директор „Жилищна политика”, МРРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com