ЕК: Инфлацията в България намалява чак през 2023 година

8486
ЕК: Инфлацията в България намалява чак през 2023 година
Снимка: iStock

Инфлацията в България ще продължи да се повишава, както през настоящата, така и през следващата година, като спад може да се очаква чак през 2023 година. Това сочи най-новото издание на есенната макроикономическа прогноза на Европейската комисия. Освен това, ЕК драстично понижава очакванията за ръст на българската икономика през тази година.

Според ЕК, годишната инфлацията у нас ще достигне 2.4% в края на тази година, след което ще скочи до 2.9% през следващата 2022 година. Понижение се очаква чак през 2023 година, когато годишната инфлация ще падне рязко до 1.8%. Основна причина за скока на инфлацията ще бъде ефектът от поскъпването на енергийните продукти, става ясно от документа.

Данните са на база хармонизирания индекс на потребителските цени, който се използва и от европейската статистическа служба "Евростат" и ще бъде един от индикаторите, според който ще бъде преценено дали България спазва изискванията за влизане в еврозоната. Българският индекс на потребителските цени, обикновено е по-висок от хармонизирания индекс. Според данните на Националния статистически институт, годишната инфлация у нас възлиза на 4.8% към края на месец септември, което е 9-годишен връх, докато според хармонизирания индекс, нивото достига 3.3% за периода.

Иде ли гладна новата година?

Инфлацията в България достигна невиждани нива от близо десетилетие. Към края на месец септември тази година, годишната инфлация скочи д...

Така според прогнозата на ЕК, годишната инфлация у нас ще забави за кратко растежа си към края на настоящата година, само за да възвърне възходящата посока през идната 2022 година, достигайки до рязко понижение чак през 2023 година. 

Очакванията на ЕК за инфлацията се повишават, тъй като в лятното издание на документа се предвиждаше поскъпването да достигне 1.9% за тази година и 2.5% за следващата 2022 година.

Понижена прогноза за ръст на икономиката

Европейската комисия драстично понижава очакванията за ръст на българската икономика в най-новото издание на есенната макроикономическа прогноза.

Според ЕК, брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3.8% през настоящата 2021 година, което е спад от 0.8 процентни пункта спрямо лятното издание на прогнозата от месец юли тази година. За сравнение, през лятото ЕК очакваше икономически ръст от 4.6% за 2021 година. Очакванията за следващата 2022 година остава на същото ниво – ръст от 4.1%. През 2023 година се очаква икономиката да забави темпа на растеж до 3.5%.

Без държавни мерки за поскъпването на храните идват глад и фалити, алармира експерт

Цените на храните в България ще вървят само нагоре и през следващата 2022 година, като държавата трябва да вземе мерки на национално ни...

Според прогнозата, бюджетният дефицит ще бъде в размер на 3.6% от БВП за тази година, като ще намалее през следващите 2022 и 2023 година до съответно 2.8% и 2.1%.

ЕК очаква повишението на възнагражденията в България да остане на високо ниво. Компенсацията на един нает ще скочи с 9.7% през тази година, с 9% през 2022 година и със 7.9% през 2023 година.

Безработицата ще остане на ниско равнище от 5.1% през тази година, като се очаква спад до 4.6% през 2022 година и 4.4% през 2023 година.  

Според ЕК, брутният държавен дълг ще остане на стабилно ниво, като в края на тази година ще достигне 26.7% от БВП на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика