ЕК пак понижи прогнозата си за икономическия ръст на България

5811
ЕК пак понижи прогнозата си за икономическия ръст на България
Финансовият ни сектор все пак се определя като стабилен

За втори път от началото на тази година Европейската комисия понижи прогнозата си за икономическия растеж у нас и вече се предвижда за 2012-а той да бъде 0,5 на сто. Данните са от представената днес пролетна икономическа прогноза, която залага нулев ръст на икономиката в Евросъюза и продължаваща лека рецесия в eврозоната до края на тази година, предаде БНР.

За 12 страни от еврозоната очакванията за растеж са по-оптимистични, отколкото за България. При представянето на междинната прогноза през февруари само 4 държави бяха с по-добри преспективи. Обяснението е посочено в документа - влиянието на по-ниските очаквания за европейската икономичка като цяло, което се отразява на потреблението и ивестициите у нас.

Ще повярват ли на България?

През юли Брюксел ще публикува поредния си доклад за България. И тъй като българското правителство е наясно колко много зависи от оцен...

Иначе за България е отбелязано, че финансовият сектор остава стабилен. Бюджетната дисциплина от своя страна е довела до допълнително подобряване на фискалните позиции през 2011 година, когато дефицитът е спаднал до 2,1 на сто. Очакванията са през тази година той да намалее до 1,9 %, а догодина да достигне до 1,7 на сто.

Предвижда се леко увеличне на дълга на България - от 16,3 % през миналата година на 17,6 на сто през тази, при средно ниво от 86 на сто за Европейския съюз. Уточено е, че прогнозата за България не включва евентуално издаване на нови дългови книжа през 2012 година.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика