Експерти: Икономиката на България се възстановява

29419
Експерти: Икономиката на България се възстановява
Снимка: БГНЕС

За икономическото развитие на България нямаме поводи за безпокойство. Това е констатацията на специалистите, но само на фона на изминалите години на членството ни в Евросъюза, съобщава Нова телевизия.

„Никой от нас не знае как ще се развие икономиката следващата година най-вече, защото България зависи от състоянието на икономическия блок, в който участва – ЕС. Нашата икономика е изключително отворена. Над 80% от нейния продукт се реализира чрез външната търговия. От тази гледна точка нещата не зависят от нашето стопанство. Ние имаме ясни сигнали за леко, макар и пренебрежително, но все пак устойчиво вече развитие на икономиката през изминалата година”, заяви финансистът Емил Хърсев (на снимката).

Няма да пречим на фирмите, ще се разплащаме в срок, обеща Орешарски

Конфронтацията от последните 4 години дава своя негативен резултат - обществото ни е фрагментирано и дезинтегрирано в опасна степен. Т...

Най-ясните показатели затова, че вървим напред са данните от четвъртото тримесечие на 2013 година.

„Така или иначе има два сценария за развитие през 2014”, обясни Хърсев.

Единият е да продължи досегашното символично развитие, каквито са и прогнозите на правителството - 1,8 % ръст. Оптимистичният сценарий би довело до ръст от 3,5-5%.

„Горе-долу толкова са ръстовете, обичайните ръстове в годините, когато една икономика излиза от депресията и започва оживление”, обясни финансистът.

912 000 лв. са разплатени за отчуждаване на имоти на „Струма”

912 000 лева са разплатени за отчуждени имоти при изграждането на втори лот на автомагистрала „Струма”. Това съобщи на прес...

Реално Евросъюзът преживява  първата си криза. През Депресията от началото на миналия век Европейския съюз дори не е бил замислен. За съжаление членството ни съвпадна с началото на втората световна финансова криза.  

„Влезнахме в ЕС точно в навечерието на най-дълбоката криза, която ЕС е виждал от създаването си досега”, заяви Емил Хърсев.

И въпреки това сметките на финансистите показват друго за парите на българите.

„Българинът има една изкривена представа за икономиката. Ако попитате когото и да било на улицата, той ще твърди, че доходите не се увеличават – това не е вярно. При нас доходите през целия период на кризата са нараствали значително повече от ръста на Брутния вътрешен продукт. Имаме ръстове в рамките на 1% - 1,5% и ръст на доходите средно с 8%. Ще кажат „Да ама инфлацията ги яде”, не, не ги яде, през последната година очевидно имаме дефлация, тоест реалният ръст на дохода е по-висок от номиналния”, смята финансистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика