Експерти: Поскъпването на тока беше неизбежно. Часът на истината дойде

22075
Експерти: Поскъпването на тока беше неизбежно. Часът на истината дойде
Снимка: БГНЕС

От днес цените на тока и парното се увеличават. В студиото на БНТ темата коментираха енергийният експерт Атанас Тасев и икономистът Красен Станчев.

Според Станчев е било неизбежно увлеличението на цените, защото разходите са били по-високи приходите в цялата система. Вероятно и с това решение остава една дупка от около 1 млрд. лв. Тя може да е по-голяма, ако се вземат предвид и предотоворянията на договорите с американските централи.

Експерти: Токът трябва да поскъпне, ако искаме проблемите в енергетиката да се решат

Цената на тока трябва да се увеличи, за да бъдат решени проблемите в енергийния сектор. Около това мнение се обединиха председателят на...

Станчев обясни, че американските Марици отдавна са дали знак, че са готови да предоговарят. Това според икономиста означава, че трябва да се изчисти каквото е било до момента и да се започне на чисто. Такива постъпки от НЕК обаче няма.

От своя страна Тасев коментира, че в енергетиката има много сериозен проблем и вече е дошъл часът на истината. Според експерта дупката е много по-голяма от 1,5 млрд. лв.

Енергетикът призова за постигане на консенсус за спасяване на енергетиката. Той призова за предприемане на непопулярни мерки и за защита на потребителите, които са в неравностойно положение, а „останалите да бъдат така добри да си плащат”.

Тасев завърши с това, че колкото и да е неприятно ще се върви към повишаване на цената за битовия сектор. На въпрос дали може да се стигне до положение, в което цените се увеличават с 20-40%, беше обяснено, че това зависи от хоризонта за решение на проблема. Експертът добави, че за 3-годишен плавен преход до постигане на равновесни цени в енергетиката.

ДКЕВР потърси ЕК по договорите с американските ТЕЦ-ове и заради ВЕИ

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски централи - ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1" и ТЕЦ "Конт...

Според Красен Станчев всяко едно повишаване на цените трябва да бъде шоково, защото в момента се облагодетелстват по-богатите. Той допълни, че 65% от сметките в Североизточна България са до 50 лв. 35% от потребителите пък потребяват 80% от енергията. Т.е – когато сметките се увеличат шоково, за определен период от време или наведнъж, потребителите, плащащи до 50 лв. ще могат да се нагодят.

Икономистът обясни, че дори след едно увеличение предоговаряне с американските Марици може да има, но то трябва да се случи по нормален начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика