Енергетиката в България е смъртоносно болна, заяви бизнесът

11931
Енергетиката в България е смъртоносно болна, заяви бизнесът
Снимка: Getty Images/Guliver

Предлаганото от КЕВР увеличение на електроенергията за бизнеса реално ще е в рамките на 13-20%, а не както КЕВР се опита да заблуди от 1-2%. Това заявиха ръководителите на четирите националнопредставени работодателски организации на обща пресконференция.

Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България, Божидар Данев - Българска стопанска камара, Цветан Симеонов - Българска търговско-промишлена палата, Евгени Иванов - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Константин Стаменов - Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) седнаха един до друг, за да заявят, че не са съгласни поскъпването на тока да е за сметка на бизнеса. Затова се е стигнало до решението от 26 юни да започне протест като всеки ден предприятия спират работа за по час, съобщава БГНЕС.

В българската енергетика има още много резерви – много т.нар. нефективности, има вредно управление, много кражби, неспазване на закона. Ние можем да посочим тези резерви. Ние сме в състояние да излъчим екипи, които да го направят, увери Велев.

Ценовото предложение на КЕВР е за 13-18% увеличение на тока за основните предприятия в страната. Това увеличение беше представено от КЕВР като имаше опит за заблуда на общественото мнение – дали волни или неволни, заяви Велев. Той подчерта, че "вече все по-малко чуваме, че увеличението е 1-2 %". "Бизнесът не може да го поеме – брашненият чувал не може да бъде изтупван повече" каза председателят на АИКБ. Според Велев неминуемо увеличението на цената на тока ще се отрази на цените на дребно, които ще поскъпнат.

Работодателските организации са категорични, че населението не е плащало добавка за обществото 50 лв., то не е плащало нищо. Това се прави за настройване на гражданите срещу бизнеса. Твърди, че трябва да се модернизира бизнесът а не енергетиката. Има опити да се противопостави едрият бизнес на дребния, обществото на бизнеса, обясни Велев.

Цветан Симеонов подчерта, че за малките и средни предприятия не се е предвиждала никаква грижа, когато се е подготвяло вдигането на цената на тока. Продължава да се субсидира електричеството за гражданите за сметка на фирмите.

Стаменов заяви, че съотношението на цени на едро към на дребно е 1/1.7, т.е. няма и два пъти. А в доклад на ЕК за цените в ЕС това съотношение е от 2.5 до 4 пъти. Ние не искаме да заставаме срещу населението, ние искаме пътна карта със стъпки как ще се излезе от тази ситуация. След като имаме свръхпроизводство на ел. енергия няма как да се видят преференциите, заяви експертът. Износът също може да е резерв. БДЖ казаха, че за тях поскъпването на тока ще им струва 10 млн. лв. те ще бъдат взети от нас или от бюджета, естествено от бизнеса ще ги вземат по-лесно. Тази компонента задължение към обществото е най-скъпа у нас. Настояваме за пътна карта в сектора енергетика и реформи, заяви Стаменов.

Божидар Данев подчерта, че според БСК 3 са основните причини за сериозното икономическо заболяване на сектор Енергетика. Секторът е смъртоносно болен и иска да го прехвърли на бизнеса. Според него една от причините са стратегически погрешните решения от закупуването на Марица 1 и Марица 3, от ВЕИ-тата, цените от Козлодуй и Цанков камък. Непрофесионалното ръководене на сектора също е причина, довела до заболяването в сектора.

Предлагаме до Нова година да се запазят тези цени и в рамките на 1 година да се заемем с излекуване на българската енергетика, подчерта Данев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика