Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергиен експерт: Няма индикации за дългосрочно спиране на газа

21 юни 2022, 07:44 часа • 1439 прочитания

Много е странно поведението на правителството и няма начин, по който държавата да си защити интереса. Не е ясно защо представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим" не е сменен. Такова недоумение изрази  Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ за цените на горивата и петрола.

В момента цените на горивата в България се котират на стойности около 10-11% по-ниски, отколкото средните за ЕС. Това означава, че плащаме по-ниски цени на горивата, но тази тенденция може да се задълбочи и да видим по-ниски цени на горивата, очаква Владимиров. 

Той определи като неверни твърденията, че България не може да се справи без руски петрол. Продавачите на горива регистрират маржове на печалба от над 20% и не е ясно защо ние като потребители не се възползваме от това, недоумява Димитров. 

Във връзка с газа, Мартин Димитров заяви, че е обичайно да има профилактика на тръбопровода на Турски поток и няма индикации за дългосрочно спиране на доставките на газ. Много страни прибягват към паническ действия към рестартиране на въглищни централи, което е стратегическа грешка, оцени Владимиров. 

Европа прибягва към паническ действия, което обслужва руския интерес Европа да бъде разделена, изтъкна енергийният експерт. Ние можем да станем истинск независими, ако развиваме нашите енергийни източници, които могат да ни позволят да бъдем независими, каза още Мартин Владимиров. 

Той добави, че ако Европа успее да преодолее кризата и намали внасянето на природен газ от Русия, то тогава руската страна ще загуби основно перо от бюджета си. 

Още: Експерт: Още не сме изпитали цялата болка от енергийната криза

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес