Енергийната комисия позволи да продадем оборудването за "Белене" на Украйна

3565
Енергийната комисия позволи да продадем оборудването за "Белене" на Украйна
Снимка: БГНЕС

Енергийната комисия в парламента одобри предложението страната ни да продаде оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна. Предложението е внесено с подписите на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, като идеята е да се възложи на министъра на енергетиката да проведе такива преговори, след което да информира Народното събрание за предприетите действия и резултатите от водените разговори. Решението беше прието със 15 гласа "за", 6 -  "против" и без "въздържали се". Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. 

Дебатът

Драгомир Стойнев от БСП обяви, че социалистите ще гласуват против това предложение. Той отправи критика, че с проекти на решения се казва каква да бъде технологията, какво да се купува, а това е работа на министъра.  ОЩЕ: Управляващите предлагат да продадем реакторите за Белене на Украйна

Теменужка Петкова му обърна внимание, че парламентът определя политиката на страната в областта на енергетиката заедно с Министерски съвет. "Ние може би ще сме отново износител на ядрено оборудване без да сме производител", каза тя и припомни, че през 2007 г. сме продали оборудването на АЕЦ "Белене".

Петкова обясни, че финансовото министерство не може да вземе нито една стотинка от средствата от продажбата на оборудването за "Белене". По думите й тези средства трябва да отидат в НЕК, който пък да върне заема си към БЕХ. . ОЩЕ: ГЕРБ обвини ПП-ДБ в плагиатство по темата за продажбата на реакторите за "Белене" (ВИДЕО)

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обърна внимание, че възлага на министъра да проведе преговори, а депутатите разпределят парите, докато рибата е в морето.

От "Възраждане" обвиниха формациите, подписали се под проекта на решение, че управляват заедно. Те обърнаха внимание, че Украйна, която води война, може да реализира руско оборудване, а страната ни. Те изразиха и притесения дали Киев може да ни плати. Те поискаха да изпратим и само чертежи. 

"Украйна има вече построена централа, на тях им трябва само да монтират оборудването, което пък ние имаме", обясни им Делян Добрев

От своя страна Ивайло Мирчев коментира притесненията на "Възраждане", като уточни, че Украйна вече 18 месеца ни е платила за военно оборудване. 

От ДПС също се включиха в дебата. Рамадан Аталай обясни, че ДПС винаги са били против развитието на нови ядрени мощности. Според него трябва да сме благодарни, ако имаме възможност да продадем оборудването за Белене. Той обясни, че с решението депутатите на задължават министъра нито да купува, нито да продава, а му дават възможност да вземе нещата в свои ръце. 

По-рано министърът на енергетиката Румен Радев коментира в рамките на блиц-контрола, че е иключително важно да имаме адекватен отговор на въпроса какво правим с площадката в Белене и какво можем да развиваме. 

"Има ли ядрена перспектива площадката в Белене. Краткият отговор на този въпрос е - да. Какво има смисъл да направим адекватно там. Да анализираме и работим по това. При всички положения не го виждаме в посоката с  големи блокове", каза министърът на енергетиката Румен Радев малко преди това в рамките на блиц-контрола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика