Енергийни експерти зоват властта да се събуди и да изгради нови ядрени мощности

2826
Енергийни експерти зоват властта да се събуди и да изгради нови ядрени мощности
Снимка: iStock

Незабавно трябва да се реши старта на нова ядрена мощност, защото всяко едно отлагане води до затруднения. За това настоя енергийният експерт и бивш депутат от Има такъв народ (ИТН) Иван Хиновски пред БНТ за това дали трябва да бъде построена АЕЦ „Белене“.

В коалиционното споразумение са включени двата алтернативни проекта – 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“. За двата проекта има анализи за параметрите и двата проекта и Иван Хиновски не вижда защо се отлага решението за строеж на нова ядрена мощност. Трябва да се  отвори темата за обществен обсъждане в общините, където ще се изгражда хранилището и там, където ще се инвестира, настоя Хиновски.

Хиновски: "Булгаргаз" трябва да има нова пазарна стратегия

Енергийният експерт Иван Хиновски смята, че смяната на ръководството на "Булгаргаз" идва навреме, защото предстоят най-важните преговор...

Той добави, че ако се направи една анкета между истинските енергетици, като няма специалист по развитие на енергийните системи, който да е против нова ядрена мощност. Общите инвестиции при изграждане на нова два блока в АЕЦ „Козлодуй“ себестойността на електроенергията е 70 евро е на мегаватчас, а в „Белене“ 76 евро на мегаватчас. Козлодуй може да получи разрешение за проектиране незабавно, допълни Хиновски.

Бившият депутат от ИТН увери, че няма никакъв сеизмичен риск при изграждането на енергийните проекти. България се движи към зелено и след 20 години ще има зелено производство на електроенергия и 20% ядрена енергия, каза Хиновски.

БАН САМА СЕ ХВАНА В ЛЪЖА ЗА АЕЦ "Белене"

Той очаква да спадне ръстът на електроенергията с изграждането на енергийните проекти. АЕЦ „Козлодуй“ се готви като корпоративен проект и има толкова много рейтинг, че сам може да си направи проекта, изтъкна Хиновски.

Според него АЕЦ „Белене“ стои в разкрачено положение, имало оферти, но трябвало да бъдат поканени експерти в стаята за информация и да се договорят за фазите „държавни гаранции“. Хиновски се надява да се направи нова ядрена мощност и да се открият нови работни места за хората от Северозападна България, но ако не се направи Северна България ще запустее.

Енергиен експерт очаква цената на газа да скочи още

Има редица негативни фактори, които ще натискат цената на газа още повече. Ръстът на природния газ от последната година е много сериозе...

Другият енергиен експерт, който присъства в студиото на БНТ - Еленко Божков недоумява защо в коалиционното споразумение трябва да се противопоставят двата енергийни проекта, като и двата имат място в енергетиката. Винаги ще се намерят средства за тях, като се започне с единия и после с другия, добави Божков.

Според него е много добре, че въпросът бил повдигнат от премиера, защото дава възможност да се събуди обществото и правителството за това най-после да се направи независимата експертиза, за която всички говорят.

Ако се забавим с решението, ние губим много, защото времето върви, а Зелената сделка и Планът за възстановяване и устойчивост искат от нас сериозни действия, подчерта Еленко Божков. Появи се една нова вълшебна дума – таксономия, според която ядрената енергетика е устойчива енергия, заедно с природния газ, обясни Еленко Божков.

Според него трябва да се извика външна компетентна независима експертиза, която да изготви инвестиционните проекти. Сега не се виждат никакви действия, но поне експертната оценка трябвало да бъде направена, възмутен е енергийният експерт.

Той посочи, че в Бюджет 2022 не са предвидени средства нито за едната, нито за другата подготовка за АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“. За това Еленко Божков призова властта да задели средства межди първо и второ четене в държавния бюджет за ядрената енергетика.

Енергиен експерт: Очаквам мораториумът върху цените на тока да падне

Енергийнтият експерт Иван Хиновски прогнозира скорошно нормализиране на цената на електроенергията. „В най-скоро време цените ще...

Още: Глас от ДПС: АЕЦ "Белене" няма как да се построи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика