Енергийният министър продължава да успокоява, че няма решение за "Белене"

10649
Енергийният министър продължава да успокоява, че няма решение за "Белене"

"В общественото пространство се появиха мнения, идеи, че от 5 юни българското правителство стартира проекта "Белене". Няма такова нещо, няма политическо решение", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Това стана в началото на заседанието на Обществения съвет за намиране на решение на проблемите в сектор "енергетика", предаде БГНЕС.

"Ние трябва да погледнем и да актуализираме икономическо-технически анализ на проекта "Белене" и да се съобразим с бъдещото потреблението през следващите години. Това не може да стане изведнъж, така че за рестартиране в близките дни на проекта АЕЦ "Белене" не можем да говорим", категоричен беше министърът пред членовете на съвета.

Драгомир Стойнев благодари на Асен Василиев за стореното до момента и за организацията на Обществения съвет. "Основната ни цел, която си поставяме и това, което имаме като решение на правителството е да няма увеличаване на цената на електроенергията, говорим както за крайните потребители, така и в сферата на индустрията, защото за нас е важно да има икономически растеж и да се създават повече работни места", заяви той.

"За съжаление, през последните години икономиката и най-вече енергетиката е подложена на едно доста сериозно изпитание. Не е тайна, че сектор "енергетика" е в колапс. Не смятам, че това учудва някого", добави Стойнев и помоли членовете на съвета за добросъвестен диалог и за компромиси от всички страни.

"За мен най-важното е в резултат от този диалог да бъде изграден работещ модел, който да на първо време да не доведе до увеличаване на цената на крайните потребители. За мен ще бъде неприемливо да се увеличи именно в този труден момент цената на крайните потребители. Не е нормално в страна-членка на ЕС в 21 век хората да не могат да си плащат сметките. Ще трябва да се взимат и политически решения, но те ще се взимат след резултат от направения диалог в обществения съвет към МИЕ. Решенията ще ги вземем заедно", ангажира се Стойнев.

Той е категоричен, че работата на Обществения съвет към МИЕТ ще продължи. "Хубаво е в нашето общество да има приемственост. Нещо, което е хубаво и може да даде добър резултат, трябва да продължи. Най-вече е важен резултатът, важно е да се стигне до такъв резултат, че хората да бъдат удовлетворени и да бъде удовлетворен и българския бизнес", заяви той.

"Не трябва да се правят резки движения и да се взимат решения на парче. Грешно разбран проблем ще ни доведе и до грешна политика. Ние в момента нямаме право на грешка, ако други правителства са си позволявали да вървят по течението, да не взимат конкретни мерки, ние нямаме този шанс. От решенията, които ще се вземат, ще зависи бъдещето на страната, системата е пред колапс. Очакванията на хората са да се изгради модел, в който голяма част от страните да са удовлетворени, това е много трудно и някой ще трябва да отстъпи", подчерта той.

"Държавата застава зад бизнеса. Икономическата политика ще се води отдолу нагоре, държавата трябва да бъде партньор на българския бизнес. Когато има договор, той трябва да се спазва, но договорите могат да бъдат предоговорени, особено дългосрочните при диалог с бизнеса", каза още Стойнев пред членовете на Обществения съвет.

Председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов повдигна пред министъра важния въпрос за случващото се в "Мини Марица Изток". "От 1 юни в "Мини Марица Изток" една смяна се спира и съкращава. Това означава съкращаване на хора. Молим за спешно решаване на проблема. Загубите за мините в момента са изключително високи", заяви той.

Миньорите са притеснени, че през юни месец няма да си получат заплатите за май и че мините могат да бъдат обявени в несъстоятелност. Миньорите са разумни хора и толерансът го има, но няма време - опитват се да запорират сметките на мините, а това означава пълен фалит, добави Валентин Вълчев председател на миньорската федерация на КНСБ.

Знам за проблема, търсим конкретни решения, обясни Стойнев и категорично заяви: "Няма да има съкращение на хора, не знам кой е казал, но хора няма да се съкращават, заплати ще има, въпросът е да се вземе решение, така че да не се натоварва системата". "Това правителство не иска толеранс от време, но когато се погледне системата отвътре проблемите са много по-сериозни от това, което се вижда отвън. Запознат съм с проблемите и ще има бързи решения", каза още министърът.

Станишев, Местан, Орешарски и... приятели

Правителството мина с вазелин. Всъщност - както се и очакваше. От днес сме с ново правителство, дано успее. Тепърва партиите ще анализи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика