Енергийното министерство: ЕК искаше повече данни за американските централи

9791
Енергийното министерство: ЕК искаше повече данни за американските централи
Снимка: БГНЕС

В Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия е образувано производство относно предполагаема държавна помощ под формата на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия. Това се казва в съобщение на Министерството на енергетиката във връзка с днешната пресконференция на БСП, на която бе съобщено, че управляващите крият писмо от Европейската комисия от октомври 2014 г., в което се казва, че договорите между НЕК ЕАД и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" АД са неправомерна държавна помощ.

Министерството на енергетиката уточнява, че производството е образувано вследствие на жалба до Комисията, изпратена от ДКЕВР на 20 юни 2014 г. То цели да установи предоставена ли е държавна помощ при сключването на двата дългосрочни договора за изкупуване на електрическа енергия от американските централи. В тази връзка в хода на образуваното производство, на 23 октомври 2014 г. от страна на Европейската комисия постъпиха въпроси, отнасящи се до фактологията по сключените договори и съответствието им с европейското законодателство. Въз основа на анализ на фактите на 11 декември 2014 г. Министерството на енергетиката изпрати до Европейската комисия отговори на поставените въпроси. До момента не е постъпвала друга информация по казуса от страна на ЕК, заявяват от министерството.

Информацията съвпада с казаното от предишния председател на КЕВР Светла Тодорова на едно от заседанията на Комисията за енергийно и водно регулиране в началото на годината.

Със свое решение от 27 май 2014 г. държавният регулатор включи в миксовата цена на обществения доставчик НЕК разходите за закупуване на електроенергия от ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" АД, намалени съответно с 30% и 20% и постанови да започнат преговори за изменение на дългосрочните договори. Със същото решение ДКЕВР постанови, че, до постигане на договореност между заинтересованите страни, НЕК ще изкупува енергията от двете американски централи при условията на действащите договори, тоест, без редукция в цената.

В резултат на тези взаимноизключващи се решения само за периода юли – декември 2014 г. общественият доставчик увеличи разходите си за закупена електроенергия от двете централи с повече от 200 млн. лв. Това е само един от примерите как е натрупан огромният финансов дефицит в НЕК, за чието намаляване правителството предприе комплекс от мерки. Една от тези мерки са именно постигнатите споразумения с двете американски централи.

Подписаните на 8 април 2015 г. споразумения с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" предвиждат намаление на цената за разполагаемост, без да се удължава техният срок на действие и без да са поети ангажименти за увеличение на мощността. До края на периода на действие на договорите НЕК ще спести близо 1 млрд. лв., а годишно - по 100 млн. лв. Това ще позволи свиване на текущия дефицит в енергийната система. Споразуменията с двете топлоелектрически централи ще влязат в сила, след като Националната електрическа компания изплати натрупаните задължения към тях, подчертават от Министерството на енергетиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com