Енергото иска до 8% надценка на тока

6671
Енергото иска до 8% надценка на тока

Между 5 и 8 на сто трябва да бъде надценката, която ЕРП-тата в качеството си на доставчик от последна инстанция ще налагат върху цената на тока за клиенти на средно напрежение. Това каза председателят на УС на "Енерго-Про" Пламен Стефанов при обсъждане на методиката за образуване на цената на тока на доставчик от последна инстанция, предаде Стандарт нюз.

ДКЕВР предлага тя да включва цената, на която ЕРП-то купува ток от НЕК, и до 3% надценка за доставката на този ток. Според Стефанов надценката трябва да е по-голяма заради разходите за балансиране на мрежата при по-високо и по-ниско потребление, които за година са около 50 млн. лв. Ако тези разходи не бъдат включени отделно в цената, Стефанов предлага надценката да е 5-8%.

Жегите вдигнаха потреблението на ток

Летните жеги и включените климатици вдигнаха потреблението на ток не само у нас, но и в съседните държави. Това повиши износа на ток и ...

Предложението ще бъде разгледано, заяви председателят на ДКЕВР Анжела Тонева. Промяна при образуването на цените на тока за бита поискаха от "ЕВН България".

Според ЕРП-то предложената нова методика противоречи на законите. От една страна те задължават ЕРП-тата да изкупуват цялото количество ток от ВЕИ и от когенерациите на топлофикациите. След което енергото трябва да си получи парите от НЕК. А според новата методика ДКЕВР ще определя количеството "зелена" и "кафява" енергия за изкупуване и ще утвърждава разходите на ЕРП-тата за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика