EVN поиска до 9% поскъпване на тока, иначе може да има режим след време

31775
EVN поиска до 9% поскъпване на тока, иначе може да има режим след време
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Специално за дружествата от групата на EVN има нужда от увеличение на цената на тока от 7-9% от 1 юли. Бяхме свидетели как на три пъти се намали цената на тока, а през последните осем години токът е поскъпнал 45%. От тях обаче едва малко повече от 1% отива в ЕРП-тата, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия Калина Трифонова, член на УС на EVN.

Не е задължително да има чисто увеличение на цената на тока – може да има трансформиране вътре в самата система. Технологичните загуби на ЕРП-тата, които се покриват от държавата, бяха намалени с около 3%, а това пречи – един подземен кабел например е четири пъти по-скъп, каза Трифонова.

Стойнев мисли, че цената на тока няма да мръдне през тази година

Тази година според мен няма да има никаква промяна на цената на електроенергията нито нагоре, нито надолу, заяви енергийният министър...

Ако цената не се промени, то ние не можем да инвестираме в мрежата. И рано или късно ще се стигне до прекъсвания, предупреди експертът. Всяка година трябва да се инвестират 130 млн. лева, за да може мрежата да се поддържа в нивото, в което е сега, предупреди Трифонова.

Според нея е много лесно да се хвърля кал и да има черен пиар срещу ЕРП-тата, каза тя. Трифонова обаче каза, кражбите на ток не се броят за технологични загуби т.е. държавата не ги покрива. Такъв случай показа днес Нова телевизия – ромски съседи се връзват към електромера на един човек, който получава 800 лева сметка за януари, ЧЕЗ му спират тока и отрязват незаконния кабел „на добра воля”, защото не е в рамките на абоната. МВР пък не завежда дознание за кражба на ток, а прави само проверка и човекът остава без електричество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика