Финансовото министерство обвини BIRD в манипулация за КТБ

5733
Финансовото министерство обвини BIRD в манипулация за КТБ
Снимка: Славея Йорданова

"Промяната" пази ревностно омертата КТБ. Отказът по ЗДОИ (бел. ред. - Законът за достъп до обществена информация) на Асен Василев да предостави ключова информация за разграбването на банката от некоалиционния партньор Пеевски подпечатва подмяната. Включете се с дарение за адвокатски разходи, защото ще ги съдим до дупка". Тази публикация на сайта за разследваща журналистика BIRD.BG в профила им във Фейсбук предизвика официален отговор на финансовото министерство.

Отговорът за КТБ

Финансовото министерство е категорично, че "манипулативно и избирателно" от BIRD пускат само края на отговора, който всъщност е 8 страници. От министерството казват, че Димитър Стоянов (НА ЗАГЛАВНАТА СНИМКА: заедно с Атанас Чобанов те стоят зад BIRD.BG, след като преди работеха в "Биволъ") иска информация по два въпроса - пълният текст на арбитражното решение по делото на Оманския фонд, както и споразумението между България и Суверенния фонд на султата на Оман на база това арбитражно решение: България спечели делото срещу Оманския фонд

Към въпросите си Стоянов казва следното - че арбитражният съд е прекратил делото без отсъждане по същество - поне това се вижда официално. Съответно той добавя, че това е единствено възможно към тогавашния момент ако има споразумение между двете страни.

Финансовото министерство обаче твърди, че няма задължение да дава на Стоянов арбитражното решение - според Стоянов при такива дела е стандартна практика държавите, замесени в тях, да оповестяват публично арбитражните решения в цялост. "България има задължение за конфиденциалност по силата на издадените от трибунала по делото процесуални заповеди и Конвенцията за уреждане на инвестиционни спорове между държави и граждани на други държави. България би нарушила това задължение, ако разкрие исканото решение в неговата цялост", твърдят от министерството. Но добавят, че се ангажират да инициират съответните процедури за разкриване на арбитражното решение в цялост в рамките на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID или МЦРИС) към Световната банка. "Моля да имате предвид, четози процес е свързан със значителни административни усилия и високо ниво на правна и фактическа сложност", казват от подопечното на Асен Василев министерство. Освен това заявяват и, че Оманският фонд не е дал съгласие за разкриване, а това е необходимо - и двете страни да са съгласни.

По отношение на искането за предоставяне на прилежащо към арбитражното решение споразумение, следва да се има предвид, че между страните няма сключено споразумение по съществото на спора, казват от финансовото министерство. "Държавният резервен фонд на Султаната Оман е уведомил трибунала, че се отказва от исковете си без право да ги предяви отново и по искане на България, на базата на този отказ, трибуналът е издал решение, с което е отхвърлил исковете на ищеца срещу България. След писмените защити на България и предоставянето на всички документи, които трибуналът е наредил на България да му предостави, Оманският фонд се е убедил, че исковете му са неоснователни и нямат никакъв шанс за успех и поради това се е отказал от тяхбез право на повторното им предявяване", гласи най-съществената част от отговора на Министерството на финансите по втория въпрос.

И подчертават изрично - необходимо е да се отбележи, че след като е налице специален ред за разкриване на конфиденциална информация, установен с международен договор, този ред следва да се прилага с предимство пред националните правила за предоставяне на достъп до информация, уредени в ЗДОИ.

След този случай от финансовото министерство обещават, че публикува всички отговори по реда на ЗДОИ на интернет страницата си в рубриката "Открито управление".

Цветан Цветков: Не се знае кой и колко е взимал кредити от КТБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика