Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България, описа и факторите, които могат да доведат до негативни действия

1449
Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България, описа и факторите, които могат да доведат до негативни действия
Снимка: iStock

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

Според Fitch основните фактори, които биха могли да доведат до положителни действия по рейтинга у нас са: напредък към присъединяването към еврозоната, включително по-голямо доверие, че България отговаря на критериите за членство и вероятния срок за приемане на еврото; подобряване на потенциала за растеж на икономиката, например чрез въвеждане на структурни и управленски реформи за подобряване на бизнес средата и/или ефективно използване на средствата от ЕС.

ОЩЕ: Къде в Европа инфлацията е най-ниска?

Фактори, които биха могли да доведат до негативни действия по рейтинга са: значително забавяне на присъединяване към еврозоната, дължащо се например на неизпълнение на критериите за конвергенция или неблагоприятно развитие на икономическата политика; период на енергиен недостиг в България или в държави, които са важни търговски партньори на страната или повишен риск от такъв сценарий, чието материализиране значително ще понижи перспективите за растеж в сравнение с текущите очаквания на рейтинговата агенция.

ОЩЕ: ЕЦБ ще продължи да вдига лихвените проценти, заяви Кристин Лагард

Рейтингът на България е подкрепен от нейната силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. От друга страна, неблагоприятните демографски фактори тежат на потенциалния икономически растеж и на публичните финанси в дългосрочен период.

ОЩЕ: Fitch: Беларус е пред банкрут

Положителната перспектива отразява плановете за членство на страната в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшни подобрения в показателите за външната позиция на страната.

"Въпреки политическата нестабилност, от рейтинговата агенция вярват, че властите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г., като рисковете около този срок са свързани главно с изпълнението на конвергентните критерии." съобщават още като се има предвид и инфлацията през следващите две години.

ОЩЕ: ЕЦБ: Рисковете за финансовата стабилност се увеличават

Fitch Ratings оценяват растежа на БВП за тази година на 3,5 % (при 3 % от предходна прогноза) поради по-доброто от очакваното развитие на икономиката през първата половина на годината. През второто полугодие на 2022 г. стабилното представяне на енергийните сектори и силният растеж на износа частично ще компенсират отрицателното въздействие от намаляването на реалния разполагаем доход и спада на инвестициите. Съветът от Fitch е, че трябва растежът на инвестициите да се увеличи в съответствие с увеличените средства от ЕС през следващата година. Fitch Ratings очакват растежът да се нормализира през 2024 г. и да се върне на нива около 3 %.

От Fitch Ratings повишават тяхната прогноза за средногодишната инфлация на 13,1 % през 2022 г. и 9,2 % през 2023 г., съответно от 11,8 % и 6,0% в оценката им през юни. Те очакват инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 г. и да се забави до 5,5 % на годишна база в края на годината.

ОЩЕ: БВП на България нарасна с 3,2% на годишна основа през третото тримесечие

Цените на храните, енергията и транспорта са основните фактори за инфлацията, но ценовият натиск нараства и в други сектори, особено в услугите. Пренасянето на влиянието от високите цени на енергията към неенергийни компоненти може да ограничи положителното въздействие на ефектите от базата през следващата година и вероятно да тласне базисната инфлация нагоре.

Бюджетният дефицит се прогнозира да остане като цяло непроменен през 2022-2023 г. - около 3,8 % от БВП, в съответствие с текущата медиана за страните с рейтинг "BBB". Fitch очаква по-бавният икономически растеж да доведе до по-ниски данъчни приходи, докато очакваното изплащане на дивиденти от държавните енергийни компании трябва да запази като цяло общите бюджетни приходи непроменени през 2023 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика